Favoritkou dnešních klíčových primárek v Pensylvánii je Clintonová

Washington - Dnešní primárky v Pensylvánii budou pro Hillary Clintonovou a Baracka Obamu klíčové. Měly by napovědět, kdo bude konečným kandidátem demokratů na post prezidenta USA. Ukáže se, zda se Clintonová udrží v nominaci; podle předpokladů by měla v Pensylvánii vyhrát, důležité ovšem bude, o kolik procent. Bývalá první dáma USA navzdory tomu televizi CNN řekla, že z kampaně neodstoupí ani v případě, že by v Pensylvánii nevyhrála přesvědčivou většinou.

Barack Obama už předem připustil možnost porážky: „Neočekávám vítězství, doufám, že to bude vyrovnané a že dopadnu lépe, než mnozí čekají,“ prohlásil. Pokud se tato jeho prognóza naplní, zvýší se tlak demokratických představitelů na Hillary Clintonovou, aby stáhla svou kandidaturu. Clintonová totiž už v tradičních primárkách Obamu neporazí, bude se volit už jen v deseti státech a je jasné, že ani jeden z kandidátů nezíská potřebnou většinu. Pak by musely rozhodnout hlasy tzv. „superdelegátů“ na stranickém sjezdu v Denveru, ale i mezi nimi roste podpora Baracku Obamovi.
 
Příčinou podpory Clintonové v Pensylvánii je demografické složení tohoto státu, je zde totiž největší podíl lidí starších 65 let. Ti dávají přednost právě Clintonové, stejně jako nezaměstnaní dělníci, kterých je v tomto státě také velký podíl. Právě Filadelfie a jihovýchodní Pensylvánie, kde je nejvíc dělníků, má největší počet delegátů.

Oba kandidáti do poslední chvíle vedli intenzivní a agresivní kampaň, do níž Obama v Pensylvánii investoval dvakrát tolik peněz než Clintonová, které finance docházejí. V pondělí uvedl její tým televizní spot nepřímo zpochybňující způsobilost Obamy rozhodovat v klíčových historických okamžicích. Obamova kampaň obvinila Clintonovu z šíření „politiky strachu“.

Oba se nicméně dnes snažili dát najevo, že budou rozhodně hájit zájmy Ameriky a jejích spojenců. „Chci, aby Íránci věděli, že když budu prezidentkou, tak na Írán zaútočím,“ odpověděla na dotaz televize ABC, jak by reagovala na jaderný útok Íránu na Izrael. Dodala, že USA by v takovém případě byly s to „vymazat Írán z mapy“. „Íránci si mohou být jisti, že odpovím silou. Je zcela nepřijatelné, aby napadli Izrael nebo jiného našeho spojence v oblasti ať již konvenčními nebo jadernými zbraněmi,“ řekl stanici ABC Obama. 

Šance Clintonové jsou už jen teoretické

Experti se shodují, že šance Hillary Clintonové se stále zmenšují: „Kdybych to měl říci slovy trhu, akcie Clintonové se propadají, zatímco Obamovy stoupají. Stejně jako na akciovém trhu, je velice těžké zastavit pád, působí zde i psychologický efekt,“ vysvětluje Marek Raniš, ekonomický poradce působící v USA.
 
Vnitrostranický souboj nahrává republikánskému kandidátu McCainovi, který má svou kandidaturu jistou. Zajímavý je také fakt, že třetina voličů Clintonové by raději dala svůj hlas právě McCainovi než Obamovi. Demokrati jsou tak v těžké situaci, protože vnitrostranické soupeření je na jednu stranu vysiluje, ale stáhnutí kandidatury Clintonové by pomohlo McCainovi.