Maďaři ve Štrasburku protestují proti Benešovým dekretům

Štrasburk - Evropský parlament dnes navštívila maďarská delegace s peticí proti Benešovým dekretům. Její autoři žádají, aby byly na Slovensku zrušeny. Zástupce maďarské menšiny na Slovensku pobouřilo loňské prohlášení vlády, že dekrety jsou nedotknutelné. Požadují nejen navrácení majetku nebo odškodnění pro Maďary, kteří museli po válce opustit území Československa, ale i omluvu slovenské vlády.

Maďaři ve své petici požadují, aby poslanci přezkoumali, jestli loňské prohlášení Slovenska, že poválečné dekrety jsou nedotknutelné a neměnné, je v souladu s předpisy sedmadvacítky. Text petice je na internetu a údajně ho už podepsalo přes čtyřicet tisíc lidí.

Petice žádá, aby se europoslanci Benešovými dekrety zabývali na plenárním zásedání. Pravděpodobnost, že by se tak stalo, je ale malá. „O Benešových dekretech se tu občas mluví, ale spíše se jedná o rozpoutání vášní, než o vážnou snahu něco změnit,“ informovala zpravodajka ČT Eva Hrnčířová. Slovenská vláda aktivity maďarských organizací odmítá. Podle místopředsedy vlády Dušana Čaploviče tyto nacionalistické skupiny vyvolávají ducha staré Evropy.
 
Autor petice Imre Juhász uvedl, že požaduje morální odškodnění Maďarů, ale i Němců žijících na Slovensku. Rád by dosáhl i finančního odškodnění. Dokument autoři předali petičnímu výboru europarlamentu. Českou republiku text petice vůbec nezmiňuje. Organizátoři dnešní akce dokonce upozorňují, že jde čistě o věc slovensko-maďarských vztahů.

O Benešových dekretech se hojně diskutovalo ještě před rozšířením EU v roce 2004, kdy k unii přistoupila i ČR. Později se ovšem v několika případech ukázalo, že šlo o čistě národní normy, které nebyly v rozporu s přistoupením, ani s unijní legislativou. Téma se rozvířilo třeba na podzim, kdy se dekrety zabýval výbor pro občanská práva při debatě o diskriminaci národnostních menšin v zemích EU. Nešlo však tehdy o snahy sporné dekrety zpochybňovat, jako spíše obecně kritizovat princip kolektivní viny a současně usnesení slovenských zákonodárců, které poválečné zákonné úpravy obhajuje.

Slovenský parlament v září v reakci na některé hlasy volající po potřebě odškodnění příslušníků maďarské menšiny schválil deklaraci, podle níž prezidentské dekrety, které po druhé světové válce v Československu mimo jiné omezily občanská a majetková práva německé a maďarské menšiny, jsou na Slovensku nedotknutelné. Podobné usnesení schválili v roce 2002 i čeští poslanci.