Jídelníček žen může ovlivnit pohlaví plánovaného dítěte

Londýn - Podle nové studie britských vědců může přísun kalorií před otěhotněním ovlivnit pohlaví dítěte. Pravidelné stravování s vysokou kalorickou hodnotou přináší větší pravděpodobnost narození chlapce, v případě nepravidelného přijímání potravy se spíš narodí holčička. Zásadní vliv genů je však nadále nezpochybnitelný.

Jako revoluci v genetice však vědci nová zjištění odmítají. Nepochybují o tom, že zásadní vliv na pohlaví dítěte mají chromozomy. Nový výzkum podle nich ale dokázal, že jídelníček matky může v některých případech skutečně rozhodovat. Ženám, které touží po synovi, doporučují tedy pravidelný přísun vápníku, draslíku i vitaminů C a E.

Hektický životní styl žen z vyspělých zemí má také vliv, s čímž souhlasí i Fiona Matthewsová z exeterské univerzity: „Průzkum ukázal, že mladé ženy mají v posledních letech často nezdravé stravovací návyky. Kvůli dietám například vynechávají snídani. Je pak pravděpodobnější, že budou mít holčičku.“ To potvrzují i demografické statistiky. Podle nich se v rozvinutých státech rodí v posledních čtyřiceti letech stále víc dívek než chlapců.