V Iráku byl údajně dopaden bývalý Saddámův viceprezident Dúrí

Dubaj - V Iráku byl údajně dopaden Izzat Ibráhím Dúrí, pravá ruka bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Informaci o zatčení jednoho z nejvyšších exponentů svrženého režimu přinesla televize Al-Arabíja a citovaly ji ji agentury AFP a DPA. Americké ani irácké zdroje v Bagdádu informaci o zatčení Dúrího zatím nepotvrdily. Poradce irácké vlády pro otázky národní bezpečnosti Muvaffa Rubáí řekl, že zprávu nemůže potvrdit ani dementovat.

Al-Arabíja s odvoláním na zdroje z iráckých bezpečnostních sil uvedla, že v severoirácké provincii Saláhaddín byl zadržen muž, který je zřejmě Dúrí. Podezřelý byl údajně předán americké armádě a převezen do Bagdádu, kde podstoupí testy DNA. Ty mají definitivně potvrdit jeho totožnost.

Rubáí potvrdil, že irácká armáda uskutečnila operaci u Hamrínu. „Vojáci zadrželi teroristy a ozbrojence a převezli je do Bagdádu. Uděláme testy DNA,“ citovala Rubáího agentura AFP. Hamrín leží mezi provinciemi Saláhaddín a Kirkúk na severu Iráku. 

Al-Arabíja zveřejnila zároveň zveřejnila vyjádření Abú Muhammada, Dúrího zástupce v Sýrii. Muhammad prohlásil, že zpráva o Dúrího zadržení je nepravdivá. Dúrí je na svobodě a v bezpečí. V současnosti prý pokračuje  v odporu a džihádu v Iráku, řekl Muhammad.

Dúrí, který byl za Saddámovy vlády místopředsedou Rady revolučního vedení, zaujímá 6. příčku na seznamu 55 nejhledanějších představitelů Saddámova režimu. V listopadu 2003 vypsaly Spojené státy na informace vedoucí k zadržení Dúrího odměnu ve výši deseti milionů dolarů. Později se objevovaly informace, podle nichž se Dúrí skrýval i v Sýrii, nebo byl dokonce zabit.