Do irácké vlády by se měla vrátit všechna politická uskupení

Bagdád - Proces národního usmíření v Iráku je prý úspěšně zakončen a politické bloky bojkotující vládu premiéra Núrího Málikího souhlasí s návratem svých zástupců do kabinetu. Po dnešním setkání s britským ministrem zahraničí Davidem Milibandem to řekl Málikí, podle něhož v Iráku zároveň skončila éra milicí.

Hlavní sunnitský blok, stoupenci šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra a některé menší skupiny vystoupili loni z Málikího vlády národní jednoty, v níž dominují šíité. Vláda pak často oznamovala, že už se jí téměř podařilo přesvědčit hlavní sunnitský blok Národní fronta shody k návratu do vlády, což by bylo považováno za hlavní průlom na cestě k usmíření soupeřících iráckých uskupení.

Mluvčí Národní fronty shody Sálim Džabúrí dnes agentuře Reuters potvrdil, že tento blok má v úmyslu „během několika dnů“ předložit seznam kandidátů na kabinetní posty, aby je vláda mohla předat ke schválení parlamentu. „Náš návrat do vlády je velmi blízko,“ řekl Džabúrí.

Národní fronta shody dosud podmiňovala svůj návrat do kabinetu propuštěním vězňů na základě nového zákona o amnestii a udělením větší rozhodovací pravomoci v bezpečnostní politice sunnitům. Svou podporu bezpečnostní politice ale signalizovala podporou vládní ofenzivy, kterou premiér minulý měsíc nařídil proti Sadrovým ozbrojencům.

Podle agentury Reuters je krajně nepravděpodobné, že svůj souhlas připojí právě i Sadrovo hnutí. Sadr před rokem stáhl svých šest ministrů z vlády poté, co Málikí odmítl stanovit časový harmonogram odchodu amerických jednotek z Iráku.