V Evropském parlamentu prý měli tajnou kancelář lobbisté

Brusel - Po nedávném skandálu se zpronevěrou peněz pro poslanecké asistenty se Evropský parlament potýká s dalším podezřením z nekalých praktik. Téměř třicítka nadnárodních koncernů má prý v parlamentu tajnou kancelář, díky níž prý ovlivňují podobu evropské legislativy. Šéfové parlamentní frakcí už dnes požádali o její zrušení.

V kanceláři mají sídlit koncerny jako Gaz de France, Microsoft nebo Teléfonica. Další k lobbingu využívají parlamentní platformu EBPS (European Parliament and Business Scheme). Podle Sdružení euroskeptických stran několik poslanců stojících za EBPS pracuje právě pro soukromé společnosti, aniž by o tom věděli šéfové jejich parlamentních frakcí.

Zástupci EBPS ovšem na internetových stránkách platformy tvrdí, že jsou nezávislí a představují pouze vzdělávací zdroj, který má být nápomocný poslancům. EBPS je prý navíc zcela nezávislé na podnikatelském sektoru, politických frakcích a soukromých společnostech a zabývá se zejména vlivem evropské legislativy na ekonomiku. Aktuální vyjádření EBPS zatím není k dispozici. „Požádal jsem vedení parlamentu, aby celou věc vyšetřilo a zjistilo jak je možné, že tato tajná skupina fungovala za zády šéfů všech frakcí,“ uvedl euroskeptický poslanec Jens-Peter Bonde.

Skandál se prý objevil na dnešním zasedání předsedů parlamentních frakcí. O existenci skupiny pracující pro koncerny informovala europoslankyně Monica Frassoniová, jedna z vedoucích představitelů frakce Zelených/Evropské svobodné aliance.

Poslanci přitom začátkem dubna odhlasovali zpřísnění pravidel pro jednotlivé lobbisty. Zatímco dosud se lobbisté v unijních institucích registrovali dobrovolně, v budoucnosti by to mělo být povinné a každý z nich by navíc měl zveřejnit zdroj svých příjmů.

Nová pravidla by se měla týkat poměrně značného počtu lidí. Jen v samotném Bruselu působí na 15 000 lobbistů a zhruba 2500 organizací, které mají v popisu práce ovlivňovat podobu evropské legislativy podle přání svých zákazníků.