Evropští zelení nechtějí dostavbu elektrárny v Mochovcích

Brusel - Zeleným z Evropského parlamentu se nelíbí plány na dostavbu slovenské jaderné elektrárny Mochovce, měly by tu totiž být dva nové reaktory. Vyzvali proto Evropskou komisi, aby proti tomu zasáhla.

„Komisař pro energetiku Andris Piebalgs musí urychleně ukončit plány na výstavbu jaderných reaktorů na Slovensku,“ uvedla německá europoslankyně Rebecca Harmsová. Nelíbí se jí, že v elektrárně funguje zastaralá sovětská technologie, která odpovídá dvacet let starému stavebnímu povolení.  

Zelení vydali prohlášení. V něm se píše, že by bylo skandální, pokud by komise dala svolení k výstavbě třetího a čtvrtého reaktoru elektrárny v Mochovcích.

Evropská komise nemůže stavbu povolit, či zakázat. Nyní ale pracuje na posudku. Ten je v současnosti v připomínkovém řízení a zveřejněn by měl být zřejmě někdy v červnu. Nejde však o žádný právně závazný dokument.

Výstavba zmiňovaných dvou reaktorů v bývalém Československu začala v polovině 80. let, připomíná prohlášení. Nyní, 20 let poté, co bylo vydáno původní povolení, a 15 let od chvíle, kdy se práce zastavily kvůli nedostatku financí, chce zbývající dva reaktory dostavět italský energetický gigant Enel.

Elektrárna by se měla rozrůst v příštích letech, přičemž třetí blok elektrárny má být dokončen v roce 2012, další o rok později.