Globální oteplování bude zabíjet hlavně děti v nejchudších zemích

Londýn - Hlavními oběťmi globálního oteplování budou miliony dětí v nejchudších oblastech světa. Ukazuje to zpráva, kterou si nechala vypracovat Organizace spojených národů. Ta také volá po okamžité akci, která by obrovské katastrofě zabránila. I tak je ale na odvrácení důsledku do značné míry pozdě.

Zpráva dětského fondu UNICEF nazvaná „Naše klima, naše děti, naše zodpovědnost“ ukázala, že situace dětí v nejchudších oblastech není dobrá v oblasti zdravotnictví, vzdělání a rovnosti pohlaví. Nejhorší je však počet dětských úmrtí, které způsobí změna klimatu v Asii a subsaharské Africe tím, že zpomalí ekonomický růst. Podle odhadů kvůli němu zemře 40 až 160 tisíc dětí. 

Obecně se předpokládá, že zvýšení průměrné teploty o dva stupně zaviní hladomor 200 milionů lidí, zvýšení o stupně tři již 550 tisíc lidí. Ekonomické škody, které oteplení způsobí, přinutí rodiče, aby vzali děti ze škol, a místo toho chodily pro vodu a palivo. Školy však dětem zaručují jedno teplé jídlo denně, a o to by tedy přišly. 

V současnosti se také začínají šířit smrtelné choroby i do oblastí, kde se předtím nevyskytovaly. Například malárie přitom už teď zabíjí 800 tisíc dětí ročně.

Vědci předvídají, že teploty v průběhu tohoto století stoupnou o 1,6 až 4 stupně Celsia díky emisím oxidu uhličitého, který vzniká spalováním paliv v elektrárnách a dopravě. Výsledkem budou povodně, hladomor a prudké bouře. OSN se snaží přispět k tomu, aby se teplota nezvýšila více než o dva stupně. Někteří environmentalisté ale úspěšnost takového plánu zpochybňují, a to zejména kvůli Číně, která uvádí do provozu jednu novou tepelnou elektrárnu týdně a nemůže a nechce spalování uhlí zastavit.