Empire State Building - symbol Manhattanu

New York - Nepřehlédnutelná Empire State Building (ESB) se nachází na Manhattanu nad rohem 34. ulice a páté avenue. Tato majestátní budova byla slavnostně otevřena 1. května 1931. John Jakob Raskob, bývalý prezident firmy General Motors, a bývalý guvernér státu New York Alfred Smith založili společnost, která projekt výstavby nejvyšší budovy na světě financovala. Projekt byl zadán v říjnu 1929 architektům ze společnosti Sherve, Lamb & Hormon. Raskob koupil pozemek na Mannhatanu, na kterém stál starý hotel Waldorf-Astoria, a 13. března 1930 se začalo stavět. Budovu se podařilo dokončit v rekordně krátkém čase 13 měsíců. Empire State Building je ze skla, oceli a hliníku a je vyprojektována ve stylu art deco. Má 103 pater a celá budova měří 381 metrů (od úpatí ke špičce antény 443,2 metru). V letech 1931 až 1972 držela prvenství mezi nejvyššími stavbami světa.

Empire State Building jako výsledek soupeření Raskoba a Chryslera

Projekt byl architektům zadán téměř na den současně s krachem newyorské burzy v říjnu 1929. Raskob chtěl investovat do výstavby nemovitostí a přitom nemohl připustit, aby ho předběhl jeho největší konkurent Walter Chrysler. Raskob se spojil s bývalým guvernérem státu New York Alfredem Smithem a založili společnost na financování projektu. Oslovili architekty ze společnosti Sherve, Lamb & Harmon, kteří věžák ve tvaru tlusté dlouhé tužky navrhli.

Původně měla mít ESB osmdesát poschodí, ale když se ukázalo, že by byl Chryslerův mrakodrap vyšší, přidali dalších pět. Náskok pár metrů ale vyvolával v Raskobovi obavy, že ho Chrysler napálí a těsně před koncem stavby přistaví ještě kousek. Nakonec dostala ESB do vínku celá 102 patra.

Stavba byla vzorem efektivnosti, protože se stavělo doslova jako na běžícím pásu. Rozvrh prací byl rozpracován na minuty a promarněna nesměla být ani hodina. Stavební materiál byl proto kompletován už v továrnách, aby na místě stavby samotné zabral co nejméně času i místa. Jednotlivé fáze prací se překrývaly. Zatímco se boural hotel Waldorf-Astoria, začaly výkopové práce. ESB se podařilo dokončit v rekordně krátkém čase třinácti měsíců, každý týden vyrostla průměrně o čtyři a půl podlaží a stavba stála téměř 41 milionů dolarů. Jméno dostala podle přezdívky domácího státu - Empire State (Císařský stát).

Manhattanský mrakodrap je nejvyšší budovou města

Na prvního máje 1931 prezident Spojených států Herbert Hoover ve své pracovně v Bílém domě ve Washingtonu stiskl tlačítko a ve 430 kilometrů vzdáleném New Yorku se rozsvítila světla na dlouhou dobu nejvyššího mrakodrapu na světě. Světové prvenství mezi nejvyššími budovami si ESB uhájila do roku 1972, kdy ji předstihla „dvojčata“ Světového obchodního střediska (415 a 417 metrů).

Po zhroucení „dvojčat“ po teroristických útocích na USA 11. září 2001 se ESB zase stala nejvyšší dominantou města. Manhattanský mrakodrap je nyní 16. nejvyšší budovou světa (je o 450 metrů nižší než nejvyšší stavba světa, dubajský Burdž Chalífa; 828 metrů) a třetí v USA po chicagských stavbách, Věži Willis (dříve Sears Tower; 442 metrů) a Trump International Hotel & Tower (423 metrů).

Mrakodrap umí hrát mnoha barvami

Dnes jedno z nejatraktivnějších míst v New Yorku zpočátku marně čekalo na nájemníky. Za rok a půl od dokončení byla ESB hlavně kvůli hospodářské krizi obsazena stěží ze čtvrtiny. Budova si proto vysloužila novou přezdívku „Empty State Building“ (Budova prázdného státu).

Svůj architektonický půvab zdůrazňuje ESB nevyčerpatelnými kombinacemi nočního barevného nasvícení, kterým připomíná významné i méně důležité události. Zeleným a modrým osvětlením slaví Den Země, barvami ze státních vlajek výročí nezávislostí zemí a na počest narozenin animované postavičky Pepka Námořníka a jeho oblíbeného špenátu se samozřejmě rozzáří zeleně.

ESB byla Americkou společností civilních inženýrů jmenována mezi sedm novodobých divů světa a v roce 2007 se v anketě Amerického ústavu architektů umístila na prvním místě před washingtonským Bílým domem.

Posledním majitelem budovy je Prudential Insurance Company of America. Ta ji koupila v roce 1961 za 29 milionů dolarů. Ve stejné době investiční společnost vytvořená Lawrencem A. Wienem, Empire State Building Associates, koupila pronájem budovy za 36 milionů dolarů na 114 let.