První máj ve světě - vodní děla i poklidné demonstrace

Istanbul - Prvomájové protesty zažil turecký Istanbul. Policie tam vodními děly a slzným plynem rozehnala demonstraci odborářů a levicových aktivistů. Osm osob, z toho šest policistů, utrpělo lehká zranění a zatčeno bylo 505 lidí. Podobně zasáhla policie proti výtržnostem v Německém Hamburku. Noční berlínská demonstrace asi 400 lidí naopak proběhla klidně.

Prvomájové demonstrace v Istanbulu byly i v minulosti poznamenány srážkami, a proto ani dnes se neobešly bez zvýšeného počtu pořádkových sil. V největším tureckém městě bylo rozmístěno 20.000 až 30.000 policistů, kteří měli za úkol manifestujícím bránit v přístupu na hlavní náměstí Taksim, kam Konfederace revolučních odborů (DISK) svolala demonstraci i přes oficiální zákaz.

Až 400 stoupenců turecké komunistické strany třímajících rudé vlajky a transparenty s revolučními hesly se pokusilo násilím na náměstí proniknout. Policejní těžkooděnci je ale odrazili. Odpoledne vyrazilo stejným směrem několik dalších skupin o síle několika desítek lidí, ale se stejným výsledkem.

Protesty zažilo i Německo 

Výtržnosti levicových radikálů zažil v noci na dnešek Hamburk. I tady proti nim police použila vodní děla. Demonstranti rozbili několik výloh, stavěli a zapalovali v ulicích barikády. Policie jich několik zatkla. Tradiční prvomájové potyčky radikálů s policií byly dnes ohlášeny z různých německých měst a další jsou jako každý rok očekávány v noci na 2. května. O něco méně násilné protesty se objevily ve východní části Berlína. Prvomájové oslavy v Německu tradičně provázejí výtržnosti levicových radikálů. Loni při střetech utrpěly lehká zranění čtyři desítky policistů.

Na 5000 lidí se v Hamburku podle policejních odhadů shromáždilo, aby zabránilo pochodu několika stovek přívrženců NPD. Proti levicovým radikálům v přístavním městě použily policejní oddíly mimo jiné vodní děla. Několik osob bylo lehce zraněno. V Norimberku místní centrálu NPD chránilo na 300 příslušníků policie, která byla připravena na demonstraci několik tisíc odpůrců neonacistů.

Nejvíce lidí se sešlo k oslavám na Kubě

Dějištěm největších oslav dělnického svátku se tradičně stala totalitní Kuba. Na náměstí Revoluce se sešly desetitisíce lidí. Překvapením pro všechny zúčastněné bylo, že nový vůdce země Raúl Castro na rozdíl od svého staršího bratra, který v minulosti proslul dlouhými projevy, ke shromážděným davům nepromluvil.