Výbor Senátu USA dal zelenou protiraketovému deštníku v Evropě

Washington - Branný výbor amerického Senátu ve čtvrtek jednomyslně schválil návrh administrativy prezidenta George Bushe na vybudování systému protiraketové obrany v České republice a Polsku. Celkové výdaje na obranu USA, vyjma financování bojů v Iráku a Afghánistánu, by měly v příštím roce dosáhnout 542,5 miliardy dolarů (8,85 bilionu korun). Prezident Bush z toho hodlá 719,8 milionu dolarů (11,8 miliardy Kč) investovat na počáteční fázi výstavby protiraketového deštníku v Evropě.

Branný výbor, jehož členem je i republikánský kandidát na příštího prezidenta USA John McCain, schválil plán na vybudování radarové části základny v Česku a sila s antiraketami v Polsku jako součást výdajové části rozpočtu na obranu na fiskální rok 2009, který začíná letos 1. října.

USA: Hrozbu představuje Írán a Severní Korea 

Americká vláda argumentuje ve prospěch instalace protiraketového deštníku v Evropě hrozbou, které údajně USA a jejich spojenci čelí z nepřátelsky naladěných zemí, jakými jsou například Írán a Severní Korea. Podle Rikiho Ellisona, šéfa neziskové organizace Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA), je souhlas senátního výboru jasným signálem souhlasu demokraty ovládaného Senátu s celým projektem.

Zákon, pokud bude schválen Senátem a Sněmovnou reprezentantů, neumožní nicméně Pentagonu čerpat všechny peníze určené na protiraketovou obranu, dokud projekt nepřijmou hlavně parlamenty v Česku i Polsku. Americká vláda přitom dala najevo, že je připravena omezit plán jen na zřízení radaru v České republice, pokud by se nedohodla na umístění protiraketových střel v Polsku.

Smlouva o radaru by mohla být podepsána v červnu 

Senátní výbor ve čtvrtek ve své zprávě také doporučil, aby se vypracoval nezávislý posudek toho, nakolik je evropský projekt „vhodný a proveditelný“.

Česká republika a Spojené státy by mohly smlouvy upravující možnou výstavbu amerického radaru v Česku podepsat v první dekádě června. Obě strany by měly podepsat dvě smlouvy: vedle smlouvy hlavní o umístění radaru v ČR mají stvrdit také smlouvu SOFA, která řeší přítomnost amerických vojáků v Česku.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová měla původně přijet podepsat hlavní smlouvu již příští týden. Její cesta však byla podle české vlády především z technických důvodů odložena. Polsko o umístění sila s USA nadále vyjednává a za souhlas s umístěním desítky protiraketových střel očekává americkou pomoc při modernizaci polské armády.