Pokud se USA nedohodnou s Polskem, zřídí protiraketovou základnu jinde

Washington - Pokud rozhovory s Polskem ztroskotají, Spojené státy americké si pro svou protiraketovou základnu najdou místo jinde v Evropě. Prohlásil to dnes nejmenovaný vysoký americký činitel. "Neuspějeme-li, budeme určitě respektovat jejich (polskou) svrchovanost a budeme se snažit o alternativní řešení, o jiné možné umístění základny se střelami, protože se prostě potřebujeme vypořádat s (raketovým) ohrožením," uvedl představitel USA hovořící pod podmínkou anonymity.

Jednání s Polskem, kde si USA přejí umístit základnu s deseti protiraketovými střelami, vypadají podle zmíněného činitele nadějně, přestože některé otázky zůstávají nevyřešeny.

Washington si přeje umístit protiraketové střely v Polsku a radar v Česku na obranu před případným raketovým útokem ze zemí jako Írán a Severní Korea. Zatímco vyjednávání s Českem o radaru již končí a očekává se brzký podpis dohody, Polsko si klade tvrdé podmínky a požaduje od USA miliardy dolarů na modernizaci své armády.

Ke stupňování polských požadavků prý vede i vědomí, že jednání o protiraketovém štítu by ráda dokončila stávající americká administrativa ještě před lednovým odchodem George Bushe z Bílého domu.

Avšak podle zmíněného vysokého činitele Washington ovlivňuje i vědomí, že „íránská hrozba se zvyšuje“ a že „je nutné jí čelit“. To podle něj uznali i alianční spojenci na bukurešťském summitu NATO minulý měsíc.

Proti americkému štítu v Evropě protestuje Rusko, které jej vnímá jako ohrožení svých zájmů. Rozpory nevyřešila ani schůzka prezidentů Vladimira Putina a Bushe, která se odehrála minulý měsíc v Soči, jakkoli Bush slíbil kroky k rozptýlení ruských obav.

Moskva žádala stálou přítomnost svých expertů na základnách v Polsku a Česku, aby je nepřetržitě monitorovali, že se nic nepodniká proti Rusku. Washington podle zmíněného představitelé nabídl kompromis, že by ruští „styční důstojníci“ akreditovaní na velvyslanectvím v Polsku a Česku směli podnikat pravidelné inspekce; Češi a Poláci podle něj tento návrh podporují, jisté vstřícné reakce se dočkal i od Rusů, ačkoliv „ti by chtěli více“. Konečné slovo však má patřit polské a české vládě, protože jde o polské a české území. Avšak - ačkoliv Rusko nemá v této věci žádné právo veta - hlavním důvodem amerického postupu je zachovat velice důležité vztahy s Ruskem, dodal.