Vyhoštění američtí diplomaté opustili Bělorusko

Minsk - Jedenáct amerických diplomatů opustilo Bělorusko po roztržce mezi oběma zeměmi. Minsk 30. dubna nařídil deseti americkým diplomatům opustit zemi do 72 hodin odvetou za to, že Washington odmítl požadované snížení personálu velvyslanectví ze 17 na šest. Napětí mezi oběma zeměmi vyvolaly americké sankce vůči běloruské státní společnosti Belněftěchim kvůli porušování lidských práv v této postsovětské republice.

Letos to bylo už podruhé, co Bělorusko žádalo Američany o snížení početního stavu personálu ambasády. V březnu Minsk chtěl, aby zemi opustil velvyslanec USA v reakci na americké sankce proti Belněftěchimu a na americkou politiku omezování styků s Běloruskem. Spojené státy rovněž pravidelně kritizují Minsk za represi vůči opozici a médiím. USA varovaly Bělorusko, že by mohly odvetou za vyhoštění pracovníků svého diplomatického sboru vypovědět všechny běloruské diplomaty.

Podle Washingtonu je obnovení dialogu možné za předpokladu, že Minsk propustí prominentního opozičního politika Aljaksandra Kozulina, neúspěšného soupeře prezidenta Alexandra Lukašenka z předloňských prezidentských voleb. Kozulin byl odsouzen k pěti a půl letům vězení za organizování masových protestů proti výsledkům hlasování, v nichž podle oficiálních údajů zvítězil Lukašenko. Opozice a Západ označily volby za zmanipulované.