Clintonová i Obama získali na ostrůvku Guam po dvou mandátech

Hagatna (Guam, USA)  - Barack Obama zvítězil v hlasování na stranických shromážděních demokratů na tichomořském ostrově Guam. Hillary Clintonovou předstihl ale o pouhých 7 hlasů. Každý z kandidátů si proto díky těsnému rozdílu připsal hlasy dvou mandátů.

Ani jeden z kandidátů nevedl na vzdáleném Guamu, který patří k Americe od roku 1898, volební kampaň. Jeho obyvatelé se listopadových prezidentských voleb nemohou přímo účastnit, na srpnovém sjezdu demokratů, který zřejmě vybere prezidentského kandidáta, ale budou mít své zástupce. Ostrov sem vyšle osm delegátů s polovičním hlasem a pět takzvaných superdelegátů.

O pouhých sedm hlasů porazil Barack Obama při sobotním hlasování na stranických shromážděních demokratů na ostrůvku Guam v Tichém oceánu svou rivalku v klání o prezidentskou nominaci Hillary Clintonovou. Oba kandidáti si tak vzhledem k malému rozdílu v hlasování připíší dva mandáty.

Hlasování se zúčastnilo přes 4500 demokratických voličů. Oficiální výsledky říkají, že Obamu volilo 2264 voličů, zatímco pro Clintonovou hlasovalo 2257 voličů.

Clintonovou a Obamu nyní čeká boj v Severní Karolíně a Indianě, ve hře je 187 delegátů, primárky zde proběhnou v úterý.