Tadičovi vyhrožovali smrtí

Bělehrad - Týden před předčasnými parlamentními volbami v Srbsku byla dosavadnímu prezidentovi Borisi Tadičovi adresována výhrůžka smrtí. Rozhlasové stanici B-92 to dnes sdělil ministr hospodářství Mladjan Dinkić. Podle dnešního vydání bulvárního deníku Blic dostal Tadić dopis, jehož autor ho kvůli podpisu asociační dohody s EU označuje za zrádce národa, který si zaslouží kulku do hlavy.

Dinkić obsah dopisu neupřesnil. Uvedl pouze, že takto vážnou hrozbu by měly prošetřit prokuratura a bezpečnostní služby. Podle Blicu byl dopis údajně odeslán z amerického Chicaga, list se nicméně domnívá, že pochází ze Srbska.

Prezident je kvůli podpisu smlouvy, jež otevírá Srbsku cestu do unie, vystaven tvrdé kritice nacionalistů. Ti jsou přesvědčeni, že vláda jím v tichosti rezignovala na Kosovo, které v polovině února vyhlásilo jednostranně nezávislost a většina unijních států ho uznala.

Předčasné volby v Srbsku se uskuteční v neděli a pozorovatelé je vnímají jako referendum o budoucím směřování země. Byly vypsány v březnu poté, co se koaliční kabinet Vojislava Koštunici, v němž nejsilnějším uskupením byla Tadičova proevropská Demokratická strana (DS), rozpadl kvůli nejednotnosti postoje k EU po odtržení Kosova.

Podle předvolebních průzkumů má zatím nad DS mírně navrch ultranacionalistická Srbská radikální strana (SRS). Ta již dala najevo, že v případě úspěchu vytvoří koalici s Koštunicovou umírněně nacionální Demokratickou stranou Srbska. Obě slibují asociační dohodu s EU anulovat, dokud Brusel neuzná Srbsko i s Kosovem.