Masové protesty Somálců proti drahotě si vyžádaly několik obětí

Mogadišo - Několik mrtvých si vyžádaly dnešní protesty proti rostoucím cenám potravin v Somálsku a s tím související hyperinflací, která decimuje již tak slabé hospodářství jedné z nejchudších zemí světa. Policie střílela do davu tisíců lidí, kteří dnes demonstrovaly v ulicích metropole zejména proti obchodníkům, kteří místo tamní devalvované měny požadují placení za potraviny v dolarech.

Již dříve agentury hlásily, že jednoho muže zastřelil obchodník, do jehož krámku v hlavním městě Mogadišu vnikly desítky lidí vyzbrojených kyji a kamením. Policie při potlačování nepokojů zastřelila podle agentur dva až pět lidí a neupřesněný počet účastníků protestů utrpěl zranění.

Nepokoje v Somálsku vypukly poté, co obchodníci přestali přijímat somálskou měnu šilink a vyžadují platbu v dolarech. „Obchodníci odmítají brát staré peníze. Ceny potravin jsou vysoké a my nemáme co jíst. Budeme protestovat tak dlouho, dokud nebudou brát staré peníze a neprodají nám jídlo,“ prohlásil jeden z demonstrantů.     

Demonstranti, mezi nimiž je i spousta žen a dětí, házeli kameny nejen na obchodníky, ale i na vozidla a autobusy. Na největším tržišti v Mogadišu vypukl v nepřehledné situaci chaos. Stovky obchodů a restaurací zavírají, aby se chránily před poškozením a rabováním. Nepokoje si už vyžádaly jeden lidský život, několik lidí je zraněných.   

Jeden dolar nyní odpovídá asi 34 000 šilinků, tedy více než dvojnásobku hodnoty, které dosahoval před rokem. Mnozí z pádu hodnoty státní měny obviňují padělatele bankovek.     

Zhoršování situace nahrává také rostoucí cena potravin na světových trzích. Řadě z deseti milionů obyvatel země se tak nedostává finančních prostředků na nákup potravin. Ceny obilovin za rok v Somálsku stouply o 110 až 375 procent.

Somálsko nemá již od roku 1991, kdy ozbrojené síly svrhly prezidenta Mohameda Siada Barreho, funkční vládu. Nestabilita v zemi doléhá především na zemědělskou výrobu. Země je v současnosti nucena spoléhat na dovoz potravin ze zahraničí. Na humanitární pomoci je závislých zhruba 2,6 milionu Somálců.