Gorbačov o současném Rusku: Potřebujeme otevřenou diskusi

Moskva - Ve čtvrtek vyprší druhé volební období ruského prezidenta Vladimira Putina. Na jeho místo nastoupí Dmitrij Medveděv, který bude z Kremlu Rusko řídit minimálně další čtyři roky. Podle bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova je před novým prezidentem řada vážných úkolů, klíčová má být především demokratizace země.

Michail Gorbačov byl posledním čelným představitelem Sovětského svazu: v letech 1985-1990 byl generálním tajemníkem Komunistické strany SSSR, do roku 1991 prvním a zároveň posledním sovětským prezidentem. V rozhovoru pro Českou televizi popsal nastupujícího prezidenta Dmitrije Medveděva jako vzdělaného a demokraticky smýšlejícího politika. Překážkou v dobrém výkonu nejvyšší funkce v zemi by mu ale mohlo být jeho mládí a politická nezkušenost. Za Medveděvovou oblibou Gorbačov spatřuje především kroky Vladimira Putina, který si bývalého petrohradského právníka vyvolil za svého budoucího nástupce. Pro Medveděva bude proto nejspíš těžké se nějakým způsobem vůči svému předchůdci vymezit.

Podle bývalé hlavy Sovětského svazu stojí před novým ruským prezidentem řada závažných úkolů, které je pro další fungování státu nutné vyřešit. Gorbačov zdůraznil především potřebu pokračovat v demokratizaci státních institucí. „Před zemí stojí náročné úkoly: modernizace ekonomiky, zavádění nových technologií, reformy školství a zdravotnictví. Nemůžeme se tomu vyhnout, musí se s tím začít hned, jinak začneme za okolním světem silně zaostávat. Situace je vskutku kritická,“ varoval Gorbačov. Zároveň upozornil, že v Rusku stále chybí svoboda projevu a tisku.

V souvislosti s podzimními volbami do Státní dumy a březnovým zvolením nového prezidenta Ruské federace Západ kritizoval způsob, jakým hlasování probíhalo. Ke kritice se přidal i Gorbačov: „V zemi chybí základní demokratické procesy. Rusko potřebuje skutečné a přesvědčivé volby a především otevřenou diskusi. Nemůžeme se smířit s tím, že v médiích existuje státní monopol. Jsem přesvědčen o tom, že ruský volební systém potřebuje hluboké změny.“

Navzdory mnohým výtkám však Gorbačov považuje Putina za schopného a úspěšného politika. Ztotožňuje se i s jeho ostrou rétorikou týkající se amerického protiraketového systému a plánované výstavby radaru na českém území. Tu Kreml dlouhodobě kritizuje.