V Barmě zabil cyklon Nargis nejméně 22 500 lidí, 41 000 se pohřešuje

Bangkok/Rangún - Netušených rozměrů nabývá přírodní katastrofa v Barmě. Jestliže první zprávy v neděli informovaly, že kvůli cyklonu Nargis přišlo o život několik set lidí, včera už se mluvilo o deseti tisících a dnes je mrtvých minimálně 22 500. K tomu je dalších 41 000 lidí nezvěstných. Oficiálně už se jedná o nejničivější větrnou bouři v Asii za posledních 17 let. Do Barmy směřuje z celého světa humanitární pomoc. Jenže kvůli otálení vládnoucí vojenské junty se k potřebným lidem dostává jen pomalu.

Většinu lidí zabila asi 3,5 metru vysoká přílivová vlna, která smetla hustě osídlené vesnice na pobřeží. Neměli čas ani kam utéct. Podle barmské státní televize si cyklon jen ve městě Bogalay vyžádal na 10 tisíc obětí. Živel tu zničil 95 procent všech domů. Město se nachází v okolí delty řeky Iravadi, která je jedním z nejpostiženějších regionů.

Vláda podle šéfa diplomacie Ňjan Wina zatím stále zjišťuje přesný rozsah škod, nemá informace například o odlehlých vesnicích v iravadské oblasti. Dosavadní bilance tak zcela jistě není konečná. Podle odborníků OSN na řešení krizových situací cyklon připravil o přístřeší statisíce lidí. Barmské státní sdělovací prostředky oznámily, že živel zničil v iravadské deltě 20 tisíc domů.

Vláda pustí do země zahraniční pomoc

Barmská vojenská vláda v pondělí kvůli vážnosti situace souhlasila, že výjimečně přijme mezinárodní humanitární pomoc prostřednictvím organizací OSN. První zahraniční zásilka by měla do Barmy dorazit dnes ze sousedního Thajska a Indie. V krátké době by se přes barmské hranice měla dostat i další pomoc ve formě potravin, vody, léků či provizorních přístřešků. Spojené státy nabídly 250 tisíc dolarů, pokud ale Barma umožní jejich týmu situaci na místě zhodnotit, pomoc navýší.

První finanční prostředky ve výši 2,5 milionu korun uvolnila na řešení humanitární krize i česká vláda. Dalšího půl milionu uvolní ze svého humanitárního fondu společnost Člověk v tísni, která zároveň vypsala i veřejnou sbírku na pomoc Barmě.

Nargis se zapíše do historie jako jedna z nejhorších bouří v historii. Ničivější byl pouze cyklon, který v roce 1991 zasáhl Bangladéš a zabil 143 000 lidí. V roce 1999 zemřelo během cyklonu Orissa v Indii 10 tisíc lidí, rok předtím za hurikánu Mitch ve Střední Americe 11 tisíc lidí.

Referendum o ústavě se odloží jen někde

Vlnu pobouření vyvolalo také plánované sobotní referendum o nové ústavě. Junta ho po přírodní katastrofě nechtěla odvolat, nakonec ale částečně ustoupila. V nejvíce postižených oblastech ho odložila o dva týdny na 24. května, jinde proběhne podle plánu desátého.

Podle vojenské vlády je schválení ústavy důležitý předpoklad demokratických voleb, které se mají konat za dva roky. Podle opozice ale nová ústava nezaručí dodržování lidských práv a jejím hlavním cílem je ospravedlnění barmského vojenského režimu.

Cyklon Nargis je jednou z deseti nejničivějších větrných bouří v dějinách. Za posledních dvacet let ho předčil jen cyklon v Bangladéši, kde v roce 1991 zabil 140 tisíc lidí. Ani Nargis se ale v počtu obětí nevyrovná vlně tsunami, která v jihovýchodní Asii zabíjela na konci roku 2004. Na pobřeží Indického oceánu tehdy zemřelo víc než 280 000.

Pomoci poničené Barmě můžete každý, kdo pošle zprávu ve tvaru DMS mezera BARMA na číslo 87777 nebo SMS ve tvaru DMS mezera ASIE na číslo 87777. Cena jedné sms je 30 korun, organizace obdrží 27 korun.