Cestu pochodně na Everest zdrží škody napáchané vichřicí

Mount Everest - Cesta olympijské pochodně na Mount Everest se znovu zdrží. V uplynulých dnech expedici s ohněm nepřálo počasí. To se sice nyní zlepšilo, napáchalo ale značné škody. Čerstvý víkendový sníh může kromě toho způsobit laviny. Čína dnes rovněž představila složení horolezeckého týmu, který pochodeň na nejvyšší horu světa vynese.

Cestu expedice nyní podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera komplikují škody, které na připravených táborech a lanech napáchala vichřice dosahující rychlosti až 320 kilometrů v hodině. Zařízení je pohřbeno pod silnou vrstvou sněhu, což cestu dále zpomalí.

V padesátičlenné expedici v předsunutém táboře v 6 500 metrech je 31 horolezců, z toho 22 Tibeťanů, osm Číňanů a jeden zástupce menšiny z provincie Čching-chaj. Mezi horolezci jsou i tři ženy, upřesnil Etzler, který je jedním z 11 zahraničních novinářů, kterým čínské úřady umožnily vstup do základního tábora.

Podle původních informací měl olympijský oheň na horu vysokou 8 848 metrů dorazit mezi prvním až desátým květnem. Za ideálních podmínek by cesta na vrchol z předsunutého tábora trvala čtyři až šest dní.

Tým horolezců má u sebe speciální oheň v kontejneru. Palivo tvoří zvláštní hořlavá směs s kyslíkem, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření možné. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch. Samotná olympijská pochodeň se zapálí až na vrcholu Everestu.