Iráčan chce od USA odškodné za mučení a bezdůvodné uvěznění

Los Angeles - Iráčan Emad al-Džanábí žaluje dva zaměstnance firem, které poskytují americké armádě pomoc při tlumočení a výsleších. Viní je, že ho v letech 2003 až 2004 opakovaně mučili ve věznici Abú Ghrajb. V roce 2004 byl Džanábí bez obvinění propuštěn a u losangeleského soudu se teď domáhá finančního odškodnění.

Džanábího zajali američtí vojáci v září 2003 hned po invazi do Iráku, aniž mu sdělili jakékoliv obvinění. V neblaze proslulé věznici Abú Ghrajb ho 10 měsíců bili, věšeli hlavou dolů, dokud neztratil vědomí, přivazovali k mřížím a nahého ponižovali. Na vině jsou podle něj zaměstnanci dvou amerických firem, které americké armádě pomáhají při tlumočení a výsleších. V roce 2004 Džanábího propustili. 
 
Abú Ghrajb je nechvalně známý právě fotografiemi mučených vězňů. Vyšetřovatelé zjistili, že většina krutostí se děla právě v letech 2003 a 2004. Na tři sta bývalých vězňů tvrdí, že nikdy nebyli oficiálně obžalováni. Za týrání bylo odsouzeno i 11 vojáků. Američané správu Abú Ghrajbu už předali irácké vládě.