Cyklon v Barmě - milion lidí bez domova, až 100 000 mrtvých

Rangún - Po sobotním řádění cyklonu Nargis v Barmě je milion lidí bez domova, počet mrtvých by mohl podle americké chargé d'Affaires Shari Villarosové v Barmě překročit 100 000, oficiální informace hovoří o 22 500 obětech. V zasažené oblasti bylo zničeno 95 procent budov. Přes 5 000 čtverečních kilometrů v deltě řeky Iravádí je stále pod vodou. Do oblasti míří z celého světa humanitární pomoc. Mnohá místa v zemi jsou nedostupná kvůli záplavám a zničeným silnicím. Barmská vojenská junta přesto stále ještě nezačala vydávat víza zahraničním humanitárním pracovníkům.

Zástupci Světového programu pro výživu dnes oznámili, že jejich barmští spolupracovníci začali rozdělovat humanitární pomoc mezi lidi, které cyklon připravil o přístřeší. Organizace zatím dopravila do Rangúnu na 800 tun potravin. Ty odtud putují na postižená předměstí někdejšího hlavního města a do delty řeky Iravádí.

V rozdělování potravin do oblastí zasažených katastrofou pokračuje i barmská vláda. Vojenské vrtulníky shazují do poničených vesnic balíčky s jídlem a pitnou vodou.

Do iravadské delty se však zatím podařilo dopravit pouze malou část pomoci, protože místní vesnice jsou dosažitelné pouze lodí nebo vrtulníkem. „Celá oblast spodní delty je pod vodou,“ popsal situaci Richard Horsey z Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci (UNOCHA). Podle něj se deltou pohybují trosečníci na provizorních plavidlech, používají přikrývky jako plachty a zoufale se snaží dostat na suchou zem.

Mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci Elisabeth Byrsová dnes oznámila, že barmská vláda brzdí účinnou pomoc. Vláda i nadále přijímá pouze materiální pomoc, ale brání humanitárním pracovníkům ve vstupu do země. Junta dnes nicméně jmenovala zvláštního ministra, který by měl urychlit vydávání víz členům zahraničních záchranářských týmů.

V oblasti jsou teď nejvíce potřeba sítě proti komárům, nouzové přístřešky nebo pitná voda. Pomoci se snaží i Česká republika. Společnost Člověk v tísni a Charita ČR vyhlásily na pomoc postiženým v Barmě sbírku.

Pomoci poničené Barmě může každý, kdo pošle zprávu ve tvaru DMS mezera BARMA na číslo 87777 nebo SMS ve tvaru ADRA mezera ASIE na číslo 87777. Cena jedné SMS je 30 korun.