Olympijský oheň dorazil na Everest

Peking - Olympijský oheň dnes vynesla na vrchol nejvyšší hory světa, na Mount Everest, skupina čínských horolezců. Je to vůbec poprvé v dějinách, co se olympijská pochodeň dostala až na "střechu světa". Poslední členkou horolezecké štafety, která speciálně upravenou pochodeň na vrchol donesla, byla Tibeťanka. Čin měl zjevně předvést jednotu země dva měsíce po potlačení protičínských nepokojů v Tibetu. Spokojení členové expedice po zdolání vrcholu slavili pokřiky: "Ať žije Tiber, ať žije Peking".

Společná čínsko-tibetská skupina horolezců vyrazila z posledního tábora pod vrcholem několik hodin před západem slunce. Čekalo je 548 metrů výškového rozdílu, mírný vítr, jasná obloha a teplota 30 stupňů pod nulou. Oproti víkendové sněhové bouři ideální podmínky. Olympijský oheň nesl jeden z horolezců ve speciálním kontejneru. K zažehnutí první pochodně došlo až 4 desítky metrů pod vrcholem Everestu. Část 31členného týmu si pak předávala oheň připoutaná na laně.

Horolezecký tým má u sebe speciální pochodeň. Protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření vůbec možné, palivo tvoří zvláštní hořlavá směs obsahující kyslík. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch. Olympijský oheň do této výše vynesli horolezci ve zvláštním kontejneru na svých zádech. Pochodeň vydržela plápolat i v mrazu a větru.  

Navzdory větru a mrazu horolezci v červených bundách s logem olympiády pózovali před kamerami. „Peking vás vítá,“ volali v přímém televizním přenosu. „Donesli jsme pochodeň na střechu světa,“ prohlásil jeden z horolezců. Na vrcholu rozvinuli čínskou vlajku, vlajku s pěti olympijskými kruhy i vlajku s logem pekingské olympiády. 

Jednatřicetičlenný tým si zřídil tábor ve výši 8300 metrů, než o sedm hodin později dosáhl splnění svého úkolu. Speciální pochodeň byla zažehnuta 40 metrů pod vrcholem.

Výstup na Everest se měl stát v představě organizátorů vyvrcholením celosvětové cesty olympijské pochodně. Jelikož však cestu poznamenala řada incidentů a protestů, Čína v obavě z případných dalších protestů zakázala v květnu jakékoli výstupy na nejvyšší horu světa a uplatnila i v Himalájích přísná bezpečnostní opatření.

Plamen z Everestu se má později spojit s „hlavním“ olympijským ohněm, který nyní putuje Čínou, možná se tak stane v polovině června v Lhase v Tibetu.