Emisaři dalajlamy prý v Číně žádali propuštění vězněných Tibeťanů

Dharamsála (Indie) - Během víkendových jednání v Číně vyzvali vyslanci tibetského duchovního vůdce dalajlamy Peking, aby propustil vězněné Tibeťany a umožnil více cizincům cestovat do Tibetu. Sdělil to dnes zvláštní emisar dalajlamy Lodö Gjari, který se napjatě očekávané schůzky v jihočínském městě Šen-čen zúčastnil. Obě strany spolu prý sice "více nesouhlasily, než souhlasily", ale brzy podle něj zahájí nové kolo formálních rozhovorů, které přerušily loni v létě.

Na prvním setkání, které mezi zástupci Pekingu a exilové tibetské vlády proběhlo, po březnovém násilném potlačení protičínských nepokojů v tibetské metropoli Lhase se patrně nedomluvil ani termín dalších jednání. Na veřejnost dosud pronikly pouze informace o tom, že se obě delegace sejdou na dalším jednání „ve vhodnou dobu“.

Dnes Gjari podle agentury AP sdělil, že každá ze stran předložila konkrétní návrhy, co by mohlo být náplní budoucího dialogu. Tyto návrhy nijak neupřesnil, uvedl pouze, že tibetská strana vyzvala Čínu, aby propustila z vězení osoby, zatčené během březnových nepokojů, a aby umožnila zahraničním návštěvníkům, včetně novinářů, cestovat do Tibetu. Tibetští zástupci prý rovněž žádali, aby čínské úřady ukončily kampaň „vlastenecké převýchovy“ původních obyvatel této autonomní oblasti na jihozápadě Číny.

„Číňané nám nedali žádné záruky. Důrazně obhajovali své názory,“ popsal Gjari rozhovory. „Více jsme spolu nesouhlasili, než souhlasili,“ dodal dalajlamův emisar, podle něhož čínská strana během jednání znovu obvinila duchovního vůdce tibetských buddhistů z úmyslného sabotování olympiády, kterou v srpnu uspořádá právě Peking. Dalajlamovi zástupci ale zopakovali, že tibetský představitel hry od počátku podporuje.

Gjari podle agentury AFP rovněž uvedl, že obě strany se dohodly na zahájení již sedmého kola formálních rozhovorů. Termín prý bude stanoven až po vzájemných konzultacích.

Tibetská exilová vláda, sídlící v indické Dharamsále, vedla s Pekingem od roku 2002 šest kol dialogu, ovšem bez významnějšího pokroku. Tibetští představitelé žádají pro svou vlast větší autonomii a dodržování lidských práv Tibeťanů ze strany čínských úřadů. Peking však dalajlamu a jeho okolí obviňuje ze separatismu a z podněcování k násilnostem.