Chilské úřady hodlají evakuovat okolí sopky Chaitén i násilím

Santiago de Chile - Chilské úřady ve čtvrtek nařídily obyvatelům, kteří dosud odmítali opustit vesnice v okolí probuzené sopky Chaitén, aby se evakuovali nebo budou vystěhováni násilím. Vulkán Chaitén vybuchl minulý týden. Tisíce let byl nečinný a někteří odborníci ho považovali za vyhaslý.

Chilská armáda už evakuovala malý kontingent vojáků a novinářů z blízkosti sopky Chaitén v odlehlé části Patagonie poté, co vulkán vychrlil rozžhavenou hmotu. Někteří vesničané z okolí ale odmítají opustit své domy navzdory tomu, že nebe zakrývá kouř, ve vzduchu je výrazně cítit síra a všechno kolem pokrývá jemná vrstva sopečného prachu a popílku.

Soud proto nařídil dokončit evakuaci okolí sopky do vzdálenosti 50 kilometrů, což znamená, že policie má právo vystěhovat obyvatele i silou, nebudou-li chtít dobrovolně odejít. „Stále jsou tu lidé, kteří nerespektují rozhodnutí úřadů, jež se snaží chránit jejich životy,“ řekl v místním rozhlase chilský ministr obrany José Goňi.

Tisíce lidí už byly evakuovány, většinou na lodích či vojenským letectvem. Ze severní strany je od stejnojmenné sopky deset kilometrů vzdálené město Chaitén dostupné jen ze vzduchu nebo po vodě. Hrstka lidí nadále zůstává v Santa Barbaře, která leží od sopky 24 kilometrů.

Vláda vyzvala k evakuaci také obyvatele 160 kilometrů vzdáleného města Futaleufu, které je celé pokryté sopečným popelem. Obyvatelé tohoto města ale nebudou na základě soudního rozhodnutí nuceni odejít - a mnozí to také nehodlají udělat, přestože popel ze střech musí shazovat lopatou. „Nemůžu odejít, bojím se tu nechat svoje věci a také se musím starat o dobytek,“ říká čtyřiasedmdesátiletý farmář José Marciano.

Erupce asi 1000 metrů vysoké patagonské sopky Chaitén, která leží 1200 kilometrů od hlavního města Santiaga, překvapila všechny; vulkanology i místní obyvatele. Sopka tisíce let spala a mnozí ji považovali za vyhaslou, než minulý pátek vybuchla. Chile má po Indonésii druhý nejaktivnější sopečný pás. Nachází se tu na 2000 sopek, z nichž je podle odborníků 500 potenciálně činných. Zhruba šest desítek z nich vybuchlo v posledních 450 letech.