OSN obnoví dodávky humanitární pomoci do Barmy

Rangún - Světový program pro výživu (WFP) bude po dočasném přerušení pokračovat v dodávkách humanitární pomoci obětem cyklonu Nargis v Barmě. Organizace dnes nejprve oznámila, že barmská vojenská junta zabavila veškerou potravinovou i technickou pomoc, kterou svět zatím poslal, a proto se prý rozhodla další dodávky zastavit. Několik hodin poté ale představitelé WFP uvedli, že letecké dodávky budou od soboty opět obnoveny.

Barmská vláda dnes popřela, že by dodávky pomoci úřady zadržely, pouze je prý chtějí přerozdělovat vlastními silami. Podle agentury Reuters prý junta večer přistoupila na to, že „uvítá pomoc ze všech zemí“. Není ale zatím jasné, zdali režim také umožní vstup zahraničních pracovníků do země.

V Thajsku přitom čeká řada humanitárních skupin a organizací, které jsou připraveny pomoci, jakmile dostanou povolení. Čekají také američtí experti, stejně jako vojenská dopravní letadla a vrtulníky s americkou pomocí, ale barmská junta jim odpírá vstup do zpustošených oblastí. 

Thajský premiér Samak Suntcharavedž chtěl v neděli letět do Barmy a pokusit se její vládce přesvědčit, aby přijali zahraniční pomoc, ale cestu odvolal. „Poté, co oznámili, že nepřijmou zahraniční pracovníky, nemá cenu, abych tam jezdil,“ řekl. Nejmenovaný thajský generál řekl, že junta dala premiérovi najevo, že na něj nemá čas. 

Cyklon Nargis se přes jižní část Barmy přehnal před týdnem v sobotu a zanechal za sebou 23.000 mrtvých a 42.000 pohřešovaných. Některé odhady však uvádějí až 100.000 mrtvých. OSN vyjádřila „velké znepokojení“ nad tím, že nejsou odklízena mrtvá těla a hrozí riziko epidemií. Objevily se zprávy o šíření průjmů a vzhledem k nedostatku čisté vody hrozí cholera. 

Nejhůře byla postižena delta řeky Iravadi, kterou cyklon zaplavil masou slané vody a pod hladinou se zde ocitly celé vesnice. Podle některých humanitárních organizací je pravděpodobné, že tisíce dětí osiřely. 

Šéf dánského červeného kříže Anders Ladegaard přirovnal záchranné operace ke „zlému snu“. „Jsou problémy s dopravou pomoci do země a pak jsou problémy s tím, jak dostat pomoc do oblasti delty. Nejsou k dispozici skoro žádné čluny a žádné vrtulníky,“ řekl z místa dánskému rozhlasu. 

Čína, která má Barmě nejblíž, vyzvala k trpělivosti. „Mezinárodní společenství by mělo vzít v úvahu ochotu a schopnosti přijímat pomoc, mít trpělivost a komunikovat s Barmou,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Fakt, že Čína zablokovala v Radě bezpečnosti OSN jednání o pomoci Barmě, dnes označila za „neodpovědné“ německá kancléřka Angela Merkelová. 

Junta přes všechno nadále plánuje sobotní referendum o změnách v ústavě, které sama navrhla. Hlasování chce uspořádat všude kromě oblastí nejhůře postižených katastrofou. Dnes v televizním poselství, které se nezmínilo o cyklonu, vyzvala občany, aby splnili občanskou povinnost a hlasovali pro novou ústavu. Kritici tvrdí, že vláda nechce do země vpustit cizince právě před referendem. Newyorská organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch vyzvala Barmu, aby referendum odložila a zaměřila se na „ulehčení otřesného utrpení lidí“. 

V samotném Rangúnu za poslední tři dny cena vody vzrostla o 500 procent a rýže a oleje o 60 procent, uvedla v prohlášení nevládní organizace Action Against Hunger (Akce proti hladu). Potíže v barmském hlavním městě vedly k tomu, že některá velvyslanectví, včetně amerického, poslala domů rodiny diplomatů. 

Cyklon způsobil Barmě nejen bezprostřední problémy, ale hrozí i dlouhodobými dopady. „Oblast delty je obilnicí země a cyklon udeřil před sklizní. Pokud byla úroda zničena, bude to mít zničující důsledky pro potravinovou bezpečnost Barmy,“ uvedla Action Against Hunger.

Humanitární pomoc pro Barmu
Zdroj: ČT24