Slovensko vzpomíná na závěrečné dny druhé světové války

Bratislava - Konec druhé světové války si dnes připomnělo i Slovensko. Velkou událostí byla především rekonstrukce sedmidenní bitvy o Dargovský průsmyk na východě Slovenska. Ti, kteří mají na onu dobu živé vzpomínky, také využili možnosti upozornit, že pro dnešní mladé jsou tehdejší události bílým místem na mapě. Památníky těžkých bojů se bez dostatečné péče mění ve šrot, který pak navíc neváhají rozprodávat zloději.

Rekonstrukce bitvy organizovaná českými a slovenskými nadšenci vojenské historie přilákala tisíce návštěvníků. Nejkrvavější boje na východě Slovenska se však odehrávaly u Košic a v dukelském průsmyku. V dukelské bitvě zemřelo více než 100 000 lidí a místu se přezdívá Údolí smrti.

Dodnes zde žijí pamětníci, kteří v bojích přišli o příbuzné. V jejich vzpomínkách jsou poslední dny druhé světové války dosud vypáleny. I proto se těžce vyrovnávají s tím, že mladší generace nejděsivější válku v historii považují za dalekou minulost. Poselství konfliktu je neoslovuje a nezajímají se o něj.

Jako připomínka mají sloužit pomníky, zhotovené z vojenského materiálu zbylého po střetech obou stran. „Někteří občané si těchto památníků neváží a dá se dokonce říci, že většinu z nich ničí,“ povzdechl si starosta obce Kapišová, Pavol Fek.

„Až mě srdce bolí. Nic neříkám, protože s tím nic nenadělám, ale tohle nesmí dělat. Je to strašné. Vždyť je to taková památka, hrozivá památka!“ říká Zuzana Patlevičová z obce Vyšná Pisaná v Údolí smrti, které bylo v době bojů 13 let a přišla přímo v bitvách nebo během nepokojů o mnoho příbuzných.

Zklamaní z míst střetů často odcházejí i turisté. Především pokud předtím navštívili udržovaný památník s hroby německých vojáků v několik kilometrů vzdálených Huncovcích. Podle obyvatel je stav dukelských i jiných bojišť nepochopitelný, urážlivý a smutný.

Vojenský historický ústav se nyní snaží zachránit alespoň poslední zbytky zdevastovaných památek. V příštích dnech se na místa, která zpustošili vandalové a hledači levných sběrných surovin, vydají specialisté s cílem zabezpečit vše před dalším rozkrádáním a provést základní restauratérské práce.