V súdánské metropoli se bojuje, povstalci ji chtějí převzít

Chartúm - V súdánském hlavním městě Chartúmu o víkendupokračovaly boje mezi povstaleckými oddíly, které se k metropoli přesunuly ze západosúdánského Dárfúru, a armádními jednotkami. Súdán dnes proto přerušil diplomatické styky se sousedním Čadem kvůli údajné čadské podpoře rebelům z Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM). Podle informací z vojenských zdrojů byli již příslušníci JEM z hlavního města vytlačeni a v Chartúmu byl odvolán zákaz vycházení.

Vláda zareagovala vyhlášením zákazu nočního vycházení. Původně se od pátku střety odehrávaly „před branami“ města, pak se však přenesly i na západní předměstí. Súdánská armáda údajně první útok rebelů odrazila.

Boje se od pátku odehrávaly „před branami“ Chartúmu, pak se však přenesly i na západní předměstí. Povstalci se podle svého tvrzení v sobotu zmocnili sousedního města Umdurmánu a pokusili se dostat do Chartúmu na protilehlém břehu Nilu.

Přerušení diplomatických vztahů s Čadem dnes ohlásil v televizním přímém
přenosu súdánský prezident Umar Bašír. Zároveň svalil na čadskou vládu
zodpovědnost za útok povstalců z JEM na hlavní město.

„Jsou to čadské jednotky. Podporované a vycvičené Čadem,“ prohlásil Bašír. Súdánské bezpečnostní síly v noci na dnešek obsadily a prohledaly čadské velvyslanectví v Chartúmu.

Čad účast na útoku popřel, analytici nicméně soudí, že tak zřejmě oplácel
za podobný útok na čadské hlavní město, který se odehrál před třemi měsíci. Súdánská armáda dnes oznámila, že odrazila útok JEM a vytlačila povstalce z ulic Chartúmu. Ve městě byl v sobotu vyhlášen zákaz vycházení, jenž byl posléze odvolán. Omezení pohybu obyvatel zůstává v platnosti v sousedním Umdurmánu, kde zavládl zmatek a po silnicích se pohybovala auta s povstalci.

Státní televize ukázala fotky vůdce JEM Chalíla Ibráhíma, který se prý
skrývá v Chartúmu. Vláda na jeho hlavu vypsala odměnu 125.000 dolarů.

Současný výbuch násilí v Súdánu dnes prostřednictvím Javiera Solany odsoudila i Evropská unie. Solana prohlásil, že dárfúrskou krizi nelze vyřešit násilím, a vyzval Súdán ke zlepšení vztahů se sousedním Čadem. Strany zúčastněné v konfliktu by se měly podle něj zdržet násilí, zvláště vůči civilnímu obyvatelstvu Chartúmu.

Mezi Čadem a Súdánem vládne napětí dlouhodobě. Súdán opakovaně obvinil čadskou vládu z podpory JEM. Čad na druhé straně viní Chartúm z přípravy únorového ozbrojeného puče, při němž se čadští povstalci neúspěšně pokusili sesadit prezidenta Idrisse Débyho. V březnu obě země podepsaly mírovou dohodu, podle níž ukončí podporu povstaleckým skupinám, vzájemné obviňování však ani po podpisu dokumentu nepřestalo.

Násilí v Dárfúru si vyžádalo už nejméně 200.000 obětí na životech. Boje mezi provládními arabskými milicemi a místními nearabskými, většinou černošskými povstalci, kteří vládu v Chartúmu obviňují z podpory milic, trvá už déle než 5 let. Miliony lidí musely opustit svoje domovy a uchýlit se do uprchlických táborů, kde jsou odkázáni na mezinárodní pomoc.