Nargis si oficiálně vyžádal již 28.500 mrtvých, loď s pomocí se potopila

Rangún/Londýn - Počet obětí cyklonu Nargis, který minulý týden zpustošil rozsáhlé oblasti Barmy, se podle oficiálních údajů zvýšil na 28.500. Dalších téměř 33.500 lidí se pohřešuje, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na barmskou státní televizi. Humanitární organizace Oxfam upozorňuje, že pokud se nepodaří pro téměř 1,5 milionu Barmánců postižených cyklonem Nargis zajistit čistou vodu a hygienické potřeby, hrozí jim smrt.

Neoficiální zdroje již dříve uvedly, že celková blance katastrofy může narůst až na 100.000 obětí. Na cestě z Rangúnu do oblasti delty řeky Iravadi se dnes potopila loď  Červeného kříže, která převážela humanitární pomoc pro více než 1000 lidí postižených cyklonem. Posádka lodi se dokázala zachránit. Ztráta nákladu nicméně podle mluvčího Mezinárodního výboru Červeného kříže Michaela Anneara zkomplikuje záchranné práce v iravadské deltě, kde živel napáchal největší škody. Podle odhadů OSN katastrofa celkově postihla na dva miliony lidí. Barmská vojenská junta stále nepovoluje vstup humanitárním organizacím. Veškerou pomoc na barmských hranicích zabavuje vojenský režim, nicméně dál do země ji distribuovat nedokáže.

Až 1,5 milionu lidí ohroženo na životě

Britská humanitární organizace Oxfam dnes varovala, že 1,5 milionu z nich je ohroženo na životě kvůli hrozícím epidemiím cholery, tyfu či malárie.
Kritická je situace především v iravadské deltě, kde se nedostává pitná
voda a lidé pijí znečištěnou vodu z řek, v nichž stále ještě plavou těla
obětí katastrofy.

„Obáváme se, že Barmě reálně hrozí obrovská katastrofa,“ citovala agentura DPA regionální ředitelku Oxfamu pro jihovýchodní Asii Sarah Irelandová. „Přes 100.000 lidí je pravděpodobně po smrti a vše ukazuje na to, že by se tento počet mohl patnáctkrát zvýšit,“ dodala Irelandová.

Podle Irelandové jsou oběti katastrofy nuceny pít znečištěnou vodu z řek, v nichž stále ještě leží těla obětí katastrofy. To zvyšuje riziko vzniku epidemie cholery nebo tyfu. V provizorních přístřešcích se tísní tisíce lidí, což podle Irelandové usnadňuje šíření infekčních chorob, jako jsou spalničky, záškrt nebo zápal plic. V zaplavených oblastech se také vylíhly miliardy much a komárů, kteří mohou přenášet malárii a horečku dengue.

„Můžeme těm lidem pomoci, ale napřed musí barmské úřady odstranit překážky při vydávání víz a umožnit humanitárním pracovníkům vstup do postižených oblastí,“ uvedla Irelandová.

Ničivý cyklon Nargis se přes Barmu přehnal minulý týden a podle oficiálních údajů při něm zemřelo 23.000 lidí a dalších 37.000 se pohřešuje. Neoficiální zdroje hovoří až o 100.000 obětech. Mezinárodní humanitární organizace kritizují barmskou vojenskou vládu, že sice umožňuje dodávky materiální a finanční pomoci, ale odmítá do zasažených oblastí vpustit zahraniční humanitární pracovníky.