Italský ministr vnitra je pro dočasné obnovení hraničních kontrol

Řím - Nový italský ministr vnitra chce v zemi dočasně obnovit pohraniční kontroly, přestože Itálie je členem schengenského prostoru volného pohybu osob. Uvedly to dnes italské listy. Podle nich je opatření součástí balíku návrhů, které mají v Itálii potlačit zločinnost a nezákonné přistěhovalectví. Podle spolupracovníka České televize Josefa Kašpara se jedná o opatření vůči občanům Rumunska.

Ministr vnitra Roberto Maroni z protiimigrantské Ligy severu předloží po neděli vládě návrh, podle něhož bude nezákonné přistěhovalectví zločinem a může být potrestáno až čtyřmi lety vězení. Italské listy tvrdí, že půjde o jeden z prvních dokumentů, které nová pravicová vláda premiéra Silvia Berlusconiho schválí.

Jedním z nejkontroverznějších návrhů je ale vyjednání dočasného zrušení závazků, které pro Itálii vyplývají ze schengenského prostoru Evropské unie. V jeho rámci mohou lidé mezi 24 členskými zeměmi Schengenu překračovat státní hranice bez kontrol. Česko patří do schengenského prostoru od loňského prosince.

Opatření je zaměřeno proti Rumunům 

Krok je prý zaměřen hlavně proti rumunským přistěhovalcům a Romům z východní Evropy, kteří jsou obviňováni ze zločinnosti v Itálii. Rumunsko, které se loni stalo členem EU, není členem Schengenu. Podle italských úřadů se však Rumuni dostávají do země bez kontrol přes sousední státy, které v Schengenu jsou.

Pravidla schengenského prostoru umožňují dočasné znovuzavedení kontrol jen z důvodů, které se týkají veřejného pořádku nebo národní bezpečnosti. Některé členské státy je v minulosti přechodně uplatnily například při mezinárodních summitech či jiných ostře sledovaných událostech.

Zločinnost a ilegální přistěhovalectví byly důležitým tématem kampaně před dubnovými volbami, které Berlusconi jasně vyhrál. Berlusconiho nový ministr zahraničí Franco Frattini, který se jako eurokomisař podílel na rozšíření Schengenu o některé nové členské země, uvedl, že Itálie by měla zavést požadavek minimálního příjmu pro přistěhovalce, včetně občanů z jiných zemí unie.

Odhaduje se, že v Itálii žije asi 500.000 Rumunů. Podle italských úřadů jejich počet za poslední rok prudce vzrostl.