Súdánští rebelové hrozí dalšími násilnostmi, Čad uzavřel hranice

Chartúm - Rebelové z Hnutí pro spravedlnost a rovnost pohrozili dalšími útoky na súdánský Chartúm. Hlavní město napadli už v sobotu. Skupina, která operuje v Dárfúru, nechce přestat, dokud nepadne vláda. Kvůli napojení na rebely už předtím súdánské vládní jednotky zatkly opozičního lídra Hasana al-Turábího, po 12 hodinách ho ale propustily. Čadská vláda dnes v reakci na nedávný vývoj uzavřela hranice se Súdánem.

Bezpečnostní síly zatkly Turábího a nejméně čtyři jeho stoupence jen hodinu poté, co se Turábí vrátil z konference své strany Národní lidový kongres (CNP) v sousedním státě Sannár. Po 12 hodinách strávených ve vazbě byl propuštěn na svobodu. „Chtějí na stranu svalit vinu za to, co se stalo,“ řekl jeho syn Siddig Turábí.

Povstalci z Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM) o víkendu zaútočili na metropoli a svedli na předměstí Chartúmu boje s armádními jednotkami. Súdán obvinil sousední Čad z podpory rebelů a přerušil s ním diplomatické styky. Čadská vláda dnes zareagovala tím, že uzavřela hranice se Súdánem.

Vůdce hnutí Chalíl Ibráhím a další vysocí představitelé JEM Turábího v minulosti podporovali. On ale popírá jakoukoliv podporu tomuto hnutí. Turábí byl ideologem a spojencem prezidenta Umara Bašíra do jejich roztržky v letech 1999 až 2000, kdy se z nich stali rivalové v tvrdém boji o moc. Od té doby byl Turábí střídavě ve vězení a na svobodě. Po mírové dohodě z roku 2005 byl ale osvobozen stejně jako všichni ostatní političtí vězni.

Mezi Čadem a Súdánem vládne dlouhodobě napětí. Súdán opakovaně obvinil čadskou vládu z podpory JEM. Čad na druhé straně viní Chartúm z přípravy únorového ozbrojeného puče, při němž se čadští povstalci neúspěšně pokusili sesadit prezidenta Idrisse Débyho. V březnu obě země podepsaly mírovou dohodu, podle níž ukončí podporu povstaleckým skupinám, vzájemné obviňování však po podpisu dokumentu nepřestalo.