Slovensko dokončilo ratifikaci smlouvy o reformě EU

Bratislava - Slovensko dnes ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, která reformuje pravidla fungování Evropské unie. Proces schvalování dokumentu, který parlament odsouhlasil minulý měsíc, dnes završil svým podpisem prezident Ivan Gašparovič.

Změny, které smlouva zavádí, mohou začít platit až po ratifikaci dokumentu ve všech 27 zemích EU. Zatím ji schválily parlamenty dvanácti zemí, v Německu tak již učinila dolní komora, Spolkový sněm, za 11 dnů se má smlouva dostat i na pořad horní komory, Spolkové rady. Referendum je ze zákona nutné jen v Irsku.

V Česku se Senát minulý měsíc rozhodl požádat Ústavní soud o přezkoumání Lisabonské smlouvy, zda je v souladu s českým právem. Není jasné, kdy se ústavní soudci vysloví.

Poslanci nakonec po sporech smlouvu schválili 

Na Slovensku se původně očekávala hladká ratifikace, vše se ale zadrhlo na sporu koalice a opozice o sporný tiskový zákon; opozice si vymáhala ústupky tím, že blokovala ratifikaci smlouvy, na jejíž schválení potřebnou třípětinovou většinou chybělo koalici okolo premiéra Roberta Fica několik hlasů. Avšak 10. dubna koalici pomohli se schvalováním poslanci opoziční Strany maďarské koalice. Zbytek opozice hlasování převážně bojkotoval.

Lisabonská smlouva má pozměnit pravidla fungování EU po jejím rozšíření z 15 na nynějších 27 členů. Smlouvu podepsali lídři členských zemí unie po dlouhých jednáních loni v Lisabonu. Nahrazuje podrobnější evropskou ústavu, která ztroskotala v roce 2005 na nesouhlasu občanů v referendech ve Francii a Nizozemsku. Smlouva by měla zjednodušit komplikované rozhodování v EU.