Britský premiér nepřijme dalajlamu, nechce rozzlobit Čínu

Londýn - Britský ministerský předseda Gordon Brown nepřijme dalajlamu ve svém úředním sídle. Během květnové návštěvy tibetského duchovního vůdce v Británii se s ním však sejde v londýnském sídle arcibiskupa z Canterbury. Brown tak nechce rozhněvat Čínu, která by se oficiálním setkáním pravděpodobně cítila dotčená.

Brown pozval dalajlamu do Británie ještě během letošních nepokojů v Tibetu, kdy současně vyzval Peking, aby s dalajlamou jednal. Brown tehdy zdůraznil, že dalajlama je pro pokojné řešení problémů Tibetu, nevolá po jeho odtržení od Číny, a tak splňuje požadavky čínské vlády, aby s ním jednat mohla. 

Britský premiér později při návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Británii uvedl, že v každém případě pojede letos na olympijské hry do Pekingu, což Sarkozy vysvětlil tím, že Británie je jako pořadatel příští olympiády ve specifickém postavení. 

Mluvčí Downing Street k setkání Browna s dalajlamou uvedl, že není důležité místo setkání, ale to, že spolu budou hovořit. Podstatné je podle něj také to, že čínská vláda jedná s dalajlamovými představiteli. 

Dnešní vydání deníku The Times připomíná, že Brownův předchůdce Tony Blair i jeho předchůdce John Major dalajlamu přijímali ve svém sídle, že se s ním oficiálně sešla německá kancléřka Angela Merkelová a že americký prezident George Bush ho nejen přijal v Bílém domě, ale předal mu nejvyšší vyznamenání Kongresu.

Brownovo rozhodnutí okamžitě napadla konzervativní opozice. Podle mluvčího strany je pro Browna typické, že není schopen přijmout rozhodnutí, a pak se ho držet.