Vládní koalice v Pákistánu vydržela necelé dva měsíce

Islámábád - Strana bývalého pákistánského premiéra Naváze Šarífa Pákistánská muslimská liga odejde z koaliční vlády. Důvodem jsou neshody s nejsilnějším členem koalice Pákistánskou lidovou stranou v otázce obnovení původního složení nejvyššího soudu. Liga tak z vlády odchází šest týdnů po jejím vytvoření, k opozici se ale podle svého šéfa nepřipojí.

Dvě hlavní pákistánské vládní strany se o víkendu v Londýně nedohodly na navrácení funkcí šedesáti bývalým členům nejvyššího soudu, které loni odvolal prezident Parvíz Mušaraf. Pro Šarífovu stranu to přitom byla jedna z podmínek jejího setrvání v koalici.

Mušaraf soudce odvolal loni, protože hrozilo, že nejvyšší soud neuzná oprávněnost prezidentských voleb, v nichž byl Mušaraf v říjnu znovu potvrzen do funkce. Šaríf začátkem května tvrdil, že všichni soudci budou jmenováni do funkcí zpět právě dnes. Na dnešní tiskové konferenci v Islámábádu ale řekl, že kvůli neshodám vystoupí jeho ministři v úterý z vlády. Liga prý bude nadále kabinet podporovat a nevstoupí do opozice.

Koalice opozičních stran vznikla po vítězství v únorových volbách, strana prezidenta Mušarafa v nich propadla. Pákistánská vláda má 24 ministrů, z nichž devět jsou členové Šarífovy strany. Kabinetu bezprostředně nehrozí rozpad, přesto se spekuluje i o předčasných volbách.

Mušaraf roku 1999 jako náčelník štábu pozemních sil sesadil Šarífa nekrvavým vojenským převratem. Šaríf dával v koaličních jednáních jednoznačně najevo, že nepodpoří kroky, které „posílí diktátora a ohrozí demokratický proces“. Pokud by se mu podařilo prosadit obnovu původního složení nejvyššího soudu, mohli by se soudci znovu vrátit k otázce legálnosti prezidentských voleb. Mušaraf v nich totiž v rozporu s ústavou kandidoval jako velitel armády. Funkce se vzdal až po volbách loni v listopadu.

Mušaraf v listopadu vyhlásil výjimečný stav, za což Britské společenství pozastavilo Pákistánu členství. Jeho nový generální tajemník Kamaleš Šarma dnes oznámil, že byl Pákistán do Commonwealthu opět přijat.