V jednáních o nové srbské vládě sehrají klíčovou roli Miloševičovi socialisté

Bělehrad - Srbští ultranacionalisté se dva dny po parlamentních volbách dohodli s Demokratickou stranou Srbska (DSS) premiéra Vojislava Koštunici na cílech společné vlády. Klíčovou roli při vyjednávání o koaliční vládě však analytici přisuzují socialistům někdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče. O jejich přízeň se chce vedle nacionalistů ucházet i vítězná prozápadní formace Pro evropské Srbsko prezidenta Borise Tadiče. Podle stávajícího rozložení sil totiž ani jeden bez podpory socialistů funkční koalici nevytvoří.

Jako první se k neformálním rozhovorům sešel v pondělí předák ultranacionalistické Srbské radikální strany (SRS) Tomislav Nikolić s šéfem DSS Koštunicou. Podle mluvčího premiérovy strany se oba politici shodli na cílech „nové národní srbské vlády“, kterou by chtěli společně vytvořit. Podle stále předběžných výsledků skončila SRS ve volbách druhá se ziskem 78 mandátů ve 250členném jednokomorovém parlamentu. Třetí Koštunicova strana by měla obsadit 30 křesel. Socialistická strana Srbska (SPS) získala 20 mandátů, výsledná koalice by tedy měla v Národní skupštině těsnou nadpoloviční většinu hlasů.

Podle komentátorů je ale nejpravděpodobnější variantou vlády koalice Tadičova uskupení, socialistů a Demokratického sdružení Maďarů Vojvodiny, která by dala dohromady potřebných 126 křesel. Podle deníku Blic se k tomuto řešení kloní někteří představitelé SPS navzdory rozšířenému mínění, že socialisté mají názorově blíže k nacionalistům.

Předseda socialistů Ivica Dačić zájem o jednání s radikály a DSS potvrdil, zároveň ale nevyloučil ani dialog s Tadičovou vítěznou formací. Ta podle zatím předběžných výsledků získala 102 křesel. Uvažovaná koalice Tadičových demokratů s liberálními demokraty a stranami zastupujícími národnostní menšiny má ale jen 122 mandátů, což na většinovou vládu nestačí.