Barmě nehrozí další cyklon, ale vytrvalé deště a záplavy

Rangún - Obavy, že Barmě poničené cyklonem Nargis hrozí další větrná smršť, se nepotvrdily. Zemi ale budou trápit vytrvalé deště, které mohou způsobit záplavy. Přírodní katastrofa si dosud vyžádala až 100 tisíc obětí, podle OSN celá třetina z nich zřejmě byly děti. Až 2,5 milionu lidí potřebuje humanitární pomoc. Vojenská vláda ale do země stále nepouští humanitární pracovníky.

Podle posledních oficiálních informací si úder cyklonu na konci minulého týdne vyžádal téměř 38 500 mrtvých a okolo 28 000 osob se stále pohřešuje. Mezinárodní výbor Červeného kříže však dnes uvedl, že počet obětí může být až 128 000. Množství lidí postižených cyklonem dnes OSN odhadla mezi 1,6 a 2,5 milionu. 

Evropská unie vyzvala barmskou vojenskou juntu, aby do země pustila humanitární pracovníky. Podle šéfa evropské zahraniční politiky Chaviera Solany by se měly k doručení pomoci využít všechny prostředky. Životy půldruhého milionu lidí v Barmě ohrožuje hlad a nemoci. Dodávky pomoci ale stále váznou.

Thajskému premiérovi Samaku Suntcharavedžovi se dnes nepodařilo přesvědčit barmskou vládu, aby do země vpustila více zahraničních pracovníků. Se stejným cílem dnes do Rangúnu přiletěl i evropský komisař pro rozvojovou pomoc Louis Michel. Barmská vláda je přesvědčena, že následky cyklonu dokáže zvládnout sama.

OSN uvedla, že třetina obětí cyklonu Nargis byly děti. V oblasti byla zničena většina škol a žáci se nebudou mít kam po zahájení výuky vrátit. Zároveň organizace varovala, že by se děti, které přežily řádění cyklonu, mohly stát oběťmi obchodu s dětmi, prý by jim mohlo hrozit i sexuální zneužívání v provizorních táborech pro oběti. Děti tu často žijí vedle úplně cizích lidí a nemá na ně kdo dohlédnout.

„Skutečně nás znepokojuje riziko využívání a sexuálního zneužívání těchto dětí,“ říká Anne-Claire Dufayová, která vede odbor ochrany dětí UNICEF v Barmě. Podle jejích informací už se objevil jeden pokus o pašování dětí a dva podezřelí byli zadrženi.

OSN a několik nevládních humanitárních organizací už otevřely řadu středisek pro děti a dospívající. Ty si tady mohou hrát, zpívat a učit se číst a psát. „Pomáháme tak dětem, aby překonaly smutek a šok,“ říká Laura Blanková, mluvčí organizace World Vision, která otevřela v Rangúnu a jeho okolí 37 podobných středisek.

Hrozí Barmě další cyklon?

Podle některých odborníků se poblíž Barmy nad Indickým oceánem vytvořila tropická níže, která by se mohla přeměnit v další mohutný cyklon. Ten by mohl do 24 hodin znovu zasáhnout oblast, kterou poničil cyklon Nargis. Podle meteorologů ze Světové meteorologické organizace (WMO) a dalších institucí však v současnosti zformování cyklonu v tomto regionu nehrozí.

Centrum níže je v současnosti asi 60 kilometrů jihozápadně od Rangúnu. Podle WMO ale nyní nic nenaznačuje formování cyklonu v této oblasti. Jihozápadu Barmy nicméně hrozí v příštích dnech silné deště. Mezinárodní výbor Červeného kříže se obává, aby nové srážky nezpůsobily povodně, které by ještě více zkomplikovaly život lidí postižených cyklonem.

DMS pro Barmu
Zdroj: ČT24