Berlusconiho vláda dostala důvěru

Řím - Nová vláda premiéra Silvia Berlusconiho dostala dnes důvěru italských poslanců. Ve čtvrtek proběhne hlasování o důvěře ještě v Senátu. I tady se ale žádné problémy nečekají, senátoři by novou vládu měli schválit. Berlusconi má totiž po nedávných parlamentních volbách v obou komorách parlamentu jasnou převahu.

Pro vyslovení důvěry vládě hlasovalo 335 poslanců a 275 bylo proti. Dolní parlamentní komora má 630 členů.

Berlusconi se tak již potřetí stal italským premiérem. Na rozdíl od předcházejících mandátů, kdy prosazoval tvrdou konfrontaci s levicí, tentokrát naopak nasadil smířlivější tón. V programovém prohlášení vlády, které parlamentu představil začátkem tohoto týdne, vyzval opozici k otevřenému dialogu vedoucímu k oživení země.

Hlavním úkolem nového kabinetu bude obnova dlouhodobě stagnujícího italského hospodářství. Dalším cílem jsou institucionální reformy a nasměrování země k federalismu, po kterém volá zejména nejsilnější Berlusconiho koaliční partner, populistická Liga severu.

Berlusconi slíbil Italům i snížení daňové zátěže a boj proti kriminalitě včetně daňových úniků. Právě s těmi měl ale sám v posledních letech velké problémy, které ho několikrát přivedly i před soud. V některých případech byl osvobozen, z dalších se dostal díky promlčení.