Španělsko bojuje se suchem, vodu přivážejí tankery

Barcelona - Do Barcelony dorazil první velkokapacitní tanker s pitnou vodou. Katalánská vláda tak řeší kritický nedostatek pitné vody, který je způsoben největším suchem za posledních 60 let. Tanker pojme 20 000 metrů krychlových vody, což pokryje denní spotřebu asi 108 000 lidí. V Barceloně a jejím okolí přitom žije kolem 5 milionů obyvatel.

První loď připlula do barcelonského přístavu ze sousední provincie Tarragona, další míří z francouzské Marseille. Tankery by měly vodu dovážet další tři měsíce.

„Dodávky námořní cestou zajistí, abychom nemuseli přistoupit k tvrdým omezením zásobování pitnou vodou, dokud nebude dokončena výstavba zařízení na odsolování mořské vody,“ prohlásila mluvčí katalánské vlády. Odsolovací zařízení, které patří k největším v Evropě, má být dokončeno v květnu příštího roku a místní úřady předpokládají, že vyřeší tradiční nedostatek pitné vody v regionu.

Doprava vody po moři pokryje pouze zlomek potřeby Katalánska. Další vodu by měly přivést železniční cisterny. Hlavní část by ale měl pokrýt v současnosti budovaný kanál, který má přivádět vodu z řeky Ebro. Náklady na vybudování kanálu se odhadují na 160 až 180 milionů eur.

V tradičně teplých a suchých oblastech Španělska se v poslední době navíc začíná projevovat globální oteplování. „Situace je alarmující v tom, že ve stejném období v minulých letech tu napadlo mnohem víc srážek,“ popsala aktuální situaci spolupracovnice ČT ve Španělsku Lúbica Zlochová.

V roce 2004 socialistický kabinet zrušil plány předcházející konzervativní vlády na trvalou dopravu vody z Ebra do dvou regionů na jihovýchodě země, Murcie a Valencie, jejichž vedení zůstalo v rukou pravice.