Obamu podpořil jeho bývalý protivník John Edwards

Washington - Bývalý kandidát amerických demokratů na prezidenta John Edwards podpořil senátora Baracka Obamu v boji o Bílý dům. Podle agentur jde o pomoc s mimořádným načasováním. Edwards totiž porušil svůj neutrální postoj den poté, co Hillary Clintonová v úterý vyhrála s převahou primárky ve Virginii. Obamovi by tak toto vyjádření mohlo pomoci definitivně získat stranickou kandidaturu.

Edwards oznámil na společném vystoupení s Obamou v Grand Rapids ve státě Michigan, že podporuje právě Obamu. „Bratři a sestry, musíme se semknout jako demokraté,“ dodal Edwards.

Obama poté podle agentury AP pronesl jeden z nejvášnivějších projevů za poslední dny. Hlavním tématem byla chudoba. V Americe „byste nikdy neměli být bezdomovci, nikdy byste neměli hladovět,“ hřímal Obama. Přislíbil proto, že stane-li se prezidentem, „pozdvihne každého Američana z chudoby“.

John Edwards původně kandidoval za demokraty stejně jako Obama a Clintonová, z nominačního souboje ale odstoupil 30. ledna po neúspěchu v primárkách na Floridě. Oba zbývající kandidáti okamžitě požádali Edwardse o podporu, bývalý senátor za stát Severní Karolína a demokratický kandidát na viceprezidenta v roce 2004 ji ale žádnému z nich nevyslovil a zachovával mlčení až dodnes.

Hlavní Edwardsův poradce během prezidentské kampaně David Saunders podle agentury AP řekl, že načasování deklarace Edwardsovy podpory Obamovi nemohlo být lepší.

„Myslím, že Barack Obama by měl Johna Edwardse upřímně políbit za to, že utlumil jeho 41procentní ztrátu (v primárkách v Západní Virginii),“ prohlásil Saunders. „Edwardsova podpora tuto ztrátu zastíní.“

Šéf volební kampaně Hillary Clintonové, Terry McAuliffe, v prohlášení reagujícím na Edwardsovo oznámení uvedl: „Vážíme si Johna Edwardse, avšak, jak to v úterý ukázali voliči ze Západní Virgiie, ta záležitost ještě zdaleka není u konce.“