Sebevražedný atentátník má v Afghánistánu na svědomí 18 lidí

Kábul - Na dvě desítky lidí zabil sebevražedný atentátník výbuchem bomby v provincii Fará na západě Afghánistánu. Útok provedl na tržišti poblíž policejní stanice a mezi oběťmi jsou jak civilisté, tak policisté. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na místní zdroje.

Podle AP, která se odvolává na představitele místních úřadů Júnuse Rasúla, přišlo o život 15 lidí a dalších 22 utrpělo zranění. Reuters píše s poukazem na informace od guvernéra provincie Rohúla Amína o nejméně 18 mrtvých. Podle Rasúla se policie snažila několik vteřin před explozí útočníkovi v atentátu zabránit.

Při výbuchu zahynuli tři příslušníci afghánské policie, většinu obětí ale tvoří civilisté.

Afghánské bezpečnostní síly se s podporou zahraničních vojenských jednotek snaží čelit narůstající vlně násilí, za nímž jsou bojovníci svrženého militantního islamistického hnutí Taliban. Jen v loňském roce spáchali přívrženci hnutí napojeného na islámskou teroristickou síť al-Káida přes 140 pumových útoků, které si vyžádaly oběti zejména mezi civilním obyvatelstvem.

Od začátku letošního roku přišlo kvůli násilnostem vyvolaným povstalci o život přes 1 200 osob, většinou bojovníků protivládních jednotek. Podle údajů OSN si v roce 2007 vyžádalo násilí v Afghánistánu víc než 8 000 lidských životů.