Fritzlovy oběti: Děkujeme za podporu

Amstetten - Příbuzní třiasedmdesátiletého Josefa Fritzla, které Rakušan přes 24 let věznil ve sklepě svého domu, se poprvé veřejně vyjádřili. Veřejnosti adresovaly Fritzlova dcera Elisabeth a její děti ručně psaný vzkaz, ve kterém lidem děkují za podporu.

Na rukou malovaném plakátu jsou obkresleny obrysy rukou Fritzlových obětí, v nich je pak napsané osobní přání. Text se objevil ve výloze obchodu v Amstettenu a píše se v něm: „My, celá rodina, chceme využít této příležitosti, abychom poděkovali za vaši účast na našem osudu. Váš soucit nám opravdu pomáhá vyrovnat se s tímto těžkým obdobím a ukazuje nám, že existují dobří a čestní lidé.“ Zároveň celá rodina vyjádřila naději, že budou jednou žít normální život.

Jeden ze synů vězněné Elisabeth, který do propuštění ze sklepního vězení neviděl denní světlo, vyjádřil na plakátu své pocity, když poprvé uviděl paprsky slunce. Poprvé v životě si také užívá čerstvého vzduchu, světla a přírody. Místní média informují o tom, jaký zájem plakát vystavený ve výloze vyvolal. Mnozí lidé ho prý čtou se slzami v očích.  

Fritzl téměř čtvrt století držel svou dceru v podzemním vězení, zde ji znásilňoval, zplodil s ní celkem sedm dětí. Jedno zemřelo po narození, další tři musely žít se svou matkou ve sklepě. Zbývající potomky pak Fritzl hned po narození vynesl ze sklepa do horních pater domu, spolu se svou manželkou je pak adoptoval a staral se o ně.

Celá věc vyšla najevo, když Elisabeth donutila svého otce, aby jejich vězněnou dceru Kerstin, která byla ve vážném zdravotním stavu, dopravil do nemocnice. Kerstin je i nadále v kritickém stavu. Ostatní oběti hrůzného činu se ukrývají a jsou v péči psychologů.