Novou barmskou ústavu prý schválilo 94 procent hlasujících

Rangún - Novou barmskou ústavu, jejíž návrh předložila vojenská vláda, schválilo v první části dvouetapového referenda 94,2 procenta voličů z oblastí, v nichž se hlasovalo, a ústava tak byla přijata. Plebiscitu se v zemi postižené ničivým cyklonem mělo zúčastnit 99 procent z 22 milionů povolaných voličů. Oznámil to dnes předseda komise pro konání referenda Aun Tu. Opozice vzápětí označila výsledek za dalekosáhlý podvod.

Ve dvou provinciích nejhůře zasažených cyklonem Nargis, který si podle oficiální bilance vyžádal na 28 500 obětí a neoficiálně až 100 tisíc, se má referendum konat 24. května. Zdejší hlasování ale už ani aritmeticky nemůže zvrátit pozitivní výsledek první etapy ve většině země, protože se v této druhé etapě má vyjádřit pět milionů voličů z celkových 27 milionů.

Nová ústava představuje sedm stupňů přechodu k demokracii 

Návrh ústavy předložený vojenskou juntou údajně představuje sedm stupňů přechodu k demokracii, kritici jej ale označují za formu upevnění vojenské vlády. Dokument slibuje všeobecné parlamentní volby v roce 2010, zároveň ale zaručuje čtvrtinu mandátů vojákům a poskytuje prezidentovi právo předat celou moc armádě v případě výjimečného stavu. Návrh také vylučuje světoznámou barmskou disidentku, nositelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij z veškerých veřejných úřadů a funkcí. Disidentku vládní vojenský režim drží již řadu let v domácím vězení.

Opozice označila výsledek za dalekosáhlý podvod. Zpochybnila míru účasti a poukázala na to, že někteří voliči po příchodu do hlasovacích místností údajně zjistili, že již hlasovali. Podle opozice také úřady v některých obvodech vyhrožovaly vězením nebo pokutami těm, kdo by hlasovali proti. Objevily se i výhrady na porušení pravidel hlasování, například že v některých místnostech komisaři odstranili závěsy, za kterými měli voliči vyplňovat své lístky. Často prý docházelo k případům, že hlasující přišli s několika osobními průkazy členů rodiny, na všechny dostali hlasovací lístky a vyplnili je podle svého.

Za pořádání referenda krátce po katastrofě kritizovala juntu mimo jiné mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International. Proti hlasování demonstrovali například exiloví Barmánci v Kuala Lumpuru a Tokiu. Obavy z represí vojáků jsou však v zemi tak velké, že se očekávalo jen málo hlasů proti ústavě, bez ohledu na kampaň odpůrců režimu.