McCain si myslí, že USA do čtyř let vyhrají válku v Iráku

Columbus (USA) - Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain se domnívá, že za čtyři roky se podaří vyhrát válku v Iráku a zavést tam fungující demokracii. Většina amerických vojáků sloužících na území Iráku se bude moct vrátit domů. Prohlásil to během svého projevu v Columbusu ve státě Ohio.

McCain se tak poprvé vyjádřil o konkrétním datu stahování amerických vojsk z Iráku. Dosud pouze kritizoval své dva demokratické soupeře v boji o prezidentský post. Hillary Clintonová i Barack Obama by totiž chtěli začít vojáky stahovat ihned po svém případném nástupu do úřadu.

„Do ledna 2013 Amerika uvítá zpět většinu svých vojáků. Irácká válka skončila vítězstvím. Irák je fungující demokracií, i když stále trpí důsledky desetiletí tyranie a staletí sektářského napětí. Násilí nevymizelo, ale je jen nárazové a mnohem omezenější,“ uvedl McCain v Columbusu.

Podle McCaina by v Iráku mohli někteří američtí vojáci zůstat déle. Neměli by tam ale plnit žádné bojové úkoly. Republikánský kandidát také prohlásil, že za čtyři roky bude šéf teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin zatčen nebo zabit a v Afghánistánu budou už jen zbytky Al-Káidy.

Obama i Clintonová ostře kritizovali McCaina, který byl od počátku důrazným stoupencem irácké války, za jeho nedávný výrok, že američtí vojáci zůstanou v Iráku i sto let, pokud to bude potřeba. Dnes McCain řekl, že jakákoli přítomnost amerických vojáků v Iráku, která by trvala desetiletí, by byla zaměřena na udržení stability v oblasti. Přirovnal ji k americké vojenské přítomnosti v Japonsku, Jižní Koreji a Německu.