Vznik Izraele si Palestinci připomněli v černé

Ramalláh - Katastrofu (nakbu), za niž považují vznik Izraele před 60 lety, si dnes připomněli Palestinci v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Každoroční rituál provázela shromáždění, houkání sirén a černé prapory. Výročí podtrhlo vnitřní rozštěpenost Palestinců. Už skoro rok radikální hnutí Hamas ovládá Gazu, zatímco západní břeh Jordánu spravuje umírněný prezident Mahmúd Abbás. Stoupenci Hamasu se pochodů na umírněném západním břehu Jordánu nezúčastnili, zatímco policie v Gaze zabránila shromážděním svých politických rivalů, včetně Abbásova hnutí Fatah.

Dvouminutovou sirénou začalo protestní shromáždění v Rammalláhu. Středobodem protestů byl rok 1948. Nezávislý Izrael byl vyhlášen 14. května 1948. Bezprostředně potom vypukla první izraelsko-arabská válka, během níž opustilo domovy na 700 000 Palestinců - někteří dobrovolně, jiní s kulomety v zádech. Dnes žijí v uprchlických táborech na palestinských územích nebo v okolních arabských zemích a vrátit zpět se stále nemohou. „Nechceme se vzájemně utěšovat. Chceme ale ukázat, že nás nezlomila zranění, bolest, ani jiné útrapy,“ řekl prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Palestinci i po šedesáti letech stále doufají, že se budou moci vrátit. „Věřím, že se jednou vrátíme a konečně založíme samostatný palestinský stát pro Palestince,“ vyjádřil naději svých spoluobčanů Nahla Orhan z Ramalláhu. Na cestě k palestinskému státu ale stále leží dvě překážky - izraelská vláda návrat uprchlíků odmítá a samotní Palestinci bojují s vlastní nejednotností. Západní břeh ovládá umírněný Fatah, který s Izraelem jedná. Naproti tomu Gazu má pod kontrolou radikální, židovský stát neuznávající Hamás. Na přechodu do Gazy dnes také došlo ke střetům mezi palestinskými demonstranty a izraelskou armádou.

V den, který si Palestinci připomínají jako katastrofu, mluvil v izraelském parlamentu americký prezident Bush. Za katastrofu pro Blízký východ ve svém projevu označil situaci, kdy by Írán vyvinul jadernou zbraň. Írán podobně jako Hamás odmítá existenci Izraele a jeho prezident Ahmadínežád nedávno dokonce prohlásil, že je nezbytné židovský stát vymazat z mapy.

Palestinci si připomínají vznik Izraele jako katastrofu.
Zdroj: ČT24