Francouzští poslanci podpořili vládní návrh poškozující média

Paříž - Francouzští poslanci schválili ve čtvrtek večer návrh zákona, který počítá s výjimkami v otázce práva na utajování novinářských zdrojů. Toto rozhodnutí ovšem velmi ostře kritizují místní média a opozice. Informace potvrdila agentura AFP.

„Utajování novinářských zdrojů nemůže být neomezené,“ zdůraznila ministryně spravedlnosti Rachida Datiová, která návrh zákona připravila. Podle ní nelze zdroje zatajovat do některých jasně stanovených případů, které se týkají například terorismu nebo únosu dítěte. Text hovoří podle AFP obecně o povinnosti odhalit zdroj, když to vyžaduje „vážný státní zájem“. 

Proti návrhu zákona se postavili čtyři novinářské odborové svazy, opoziční levice i ekologové. „Jedná se o politický podvod. Tento text oslabuje právo na utajení zdroje, a tedy základní demokratický princip,“ prohlásil bývalý novinář a ekologický poslanec Noël Mamere. 

Po schválení návrhu zákona v Národním shromáždění bude o textu k jeho
konečnému přijetí hlasovat ještě Senát. Zde má přitom většinu vládní pravice prezidenta Nicolase Sarkozyho, jenž minulý týden vyčetl některým sdělovacím prostředkům, že o něm píší zaujatě. Tímto gestem si proti sobě poštval dotčené žurnalisty i francouzský Národní syndikát novinářů.