Páchnoucí mrtvá těla vyhnala ruské sektáře z úkrytu

Moskva - Devět členů náboženské sekty dnes vyhnal z jejich úkrytu, kde čekali na konec světa, zápach mrtvých těl žen, které v jeskyni zemřely už před pěti měsíci. Od loňského listopadu se v jeskynním komplexu ve středoruské Penzenské oblasti ukrývaly asi tři desítky lidí, čekaly tu na pravoslavné Velikonoce, kdy měl podle nich přijít "soudný den". Postupně ale členové sekty úkryt opouštěli.

Již v březnu a v dubnu vyšlo z jeskyně 24 lidí, z toho čtyři byly děti. Zbývající fanatiky dnes vyhnal z úkrytu zápach mrtvých těl. Ten byl podle zástupce místních úřadů Vladimira Provotorova cítit i přes větrací šachtu. Když tedy specialisté vytahovali obě mrtvoly, nabídli všem devíti sektářům, zda nechtějí jeskyni také opustit. Všichni nabídku využili.

Členové sekty přitom několikrát vyhrožovali, že pokud se je někdo pokusí z úkrytu dostat násilím, upálí se. Vůdcem sdružení je zřejmě duševně narušený Petr Kuzněcov, který ovšem do jeskyně se svými kolegy nesestoupil.

Táboření v podzemí tak nepřežily dvě ženy. Jedna z nich je údajně Běloruska. Přesná příčina smrti obou obětí není jasná, určí ji až soudní expertiza. Spekuluje se o tom, že jedna z členek sekty měla rakovinu.