Keňská policie zastrašuje uprchlíky

Nairobi - Keňská policie a úřady podle organizace Lékaři bez hranic vyhrožují uprchlíkům. Zastrašují je, aby opustili tábory, kam se mnozí z nich před několika měsíci uchýlili před povolebním výbuchem etnického násilí.

Volby v Keni, které proběhly loni v prosinci, zpochybnila opozice i mezinárodní pozorovatelé. Prezident Mwai Kibaki přesto vyhlásil své znovuzvolení. Následné opoziční protesty přerostly v rozbroje kmenů. Pod tlakem mezinárodního společenství Kibaki a vůdce opozice Raila Odinga na konci února uzavřeli dohodu o národním usmíření. V dubnu tak mohla vzniknout koaliční vláda.

V obavách před násilnostmi opustilo zejména v lednu a v únoru své domovy na 300 tisíc lidí. Podle humanitárních pracovníků se asi polovina z nich už vrátila domů, ale mnozí nemají prostředky nebo se návratu obávají.

Podle Lékařů bez hranic ozbrojení policisté v jednom z táborů nutili uprchlíky k odchodu. Pracovníci lékařské organizace údajně viděli i zatýkání a bití uprchlíků.

V táboře, který navštívili pracovníci organizace, žilo 9 tisíc lidí. V průběhu jednoho týdne se prý téměř vyprázdnil a zůstalo tam necelých dvanáct stovek lidí.