Mrtvých v Číně přibývá, lidé prchají před záplavami do hor

Peking - Čínské úřady zvýšily odhad počtu obětí zemětřesení v provincii S'-čchuan na skoro 29.000 mrtvých. Dosavadní úřední bilance činila 22.000 mrtvých. Tisíce lidí z vesnic postižených zemětřesením v jihozápadní Číně prchají ze svých domovů na okolní kopce v obavě před záplavami.

Mezi lidmi kolují zmatené a rozporné zprávy, že se prý přeplnila či protrhla přehrada, ležící na severu provincie S'-čchuan, kde si minulé pondělí ničivé zemětřesení vyžádalo možná až 50.000 obětí. Možné poškození přehrady připustily již dříve úřady, které také už varovaly obyvatelstvo.

Podle vládního mluvčího si neštěstí doposud vyžádalo 28.881 potvrzených obětí ve všech postižených oblastech, přičemž 28.300 připadá na nejpostiženější provincii S'-čchuan.

Ve městě Te-jang, odkud úřady dosud hlásily 7568 obětí, může být obětí na 20.000, uvedla státní agentura Nová Čína. V celé provincii S'-čchuan může být podle místních činitelů uvězněno pod troskami ještě 10.600 osob. 

Dosavadní úřední bilance katastrofy činila 22.069 mrtvých, v drtivé většině v provincii S'-čchuan, kde nyní tisíce lidí z mnoha vsí prchly ze svých domovů na okolní kopce v obavě ze záplav.


Podle očitých svědků mezi lidmi kolují zmatené a rozporné zprávy, že se prý přeplnila či protrhla přehrada, ležící na severu provincie. Možné poškození přehrad a hrází připustily již dříve úřady, které také už varovaly obyvatelstvo před možnou hrozbou.

Podle státní agentury Nová Čína mohou hráze jezera v nejhůře postiženém okrese Wen-čchuan puknout každou chvíli. Neupřesnila příčiny stoupání vodních hladin v situaci, kdy v oblasti nejsou hlášeny deště. Obyvatelstvo se podle agentury uchýlilo na výše položená místa, avšak v ohrožení je 46 vážně zraněných.

Čínští záchranáři dnes v okrese Wen-čchuan vyprostili z trosek německého turistu, který přežil pod závalem 114 hodin. Krátce poté se jim podařilo podle Nové Číny vyprostit dalšího, dvaapadesátiletého muže, který v ruinách vydržel dokonce 117 hodin. Agentura neuvedla, jak se jim podařilo v sutinách přečkat tak dlouho.

Podle expertů se drtivou většinu zachráněných podaří vyprostit během 24 hodin po katastrofě, pak šance na přežití klesají. Podle Irvinga Jacobyho z Kalifornské univerzity, který vedl lékařské týmy při zemětřesení v Kalifornii v roce 1989 či hurikánu Katrina v roce 2005, může nezraněný člověk přežít pod troskami týden či deset dnů, za naprosto výjimečných okolností i dva týdny a více