Falešné výrobky z Číny ohrožují zdraví a evropskou ekonomiku

Brusel - Evropskou ekonomiku i zdraví Evropanů ohrožují piráti a plagiátoři. Zpráva Evropské komise, která má být zveřejněna v pondělí, ukazuje, že padělků přichází do Evropy čím dál tím víc. Ještě před pár lety se problém týkal jen luxusního zboží nebo nelegálního kopírování hudby a filmů. Dnes už černý trh kopíruje prakticky všechno, nejčastěji v Číně.

Ve skladu bruselského letiště celníci skrývají úlovek z minulého týdne. 1,5 tuny padělaného zboží směřovalo z Číny do Nigérie: hodinky, sluneční brýle a baterie do mobilních telefonů nejrůznějších značek. „V tomto případě bylo odhalení snadné, většina hodinek je švýcarské značky, ale převáželi je z Číny,“ vysvětluje Bart Cryspin z celní správy bruselského letiště. 

Každý originál má svůj plagiát: oblečení, mobilní telefony, parfémy, součástky do aut nebo léky. V roce 2006 našli belgičtí celníci milion plagiátů a v celé Evropské unii to bylo 128 milionů. Naprostá většina padělků přichází z Číny. „Trh s černým zbožím je jen zrcadlem toho normálního. Ilegálních výrobků se nejvíc vyrábí v Číně a největším odbytištěm je Evropa a Amerika,“ poznamenal Richard D. Heath, prezident Mezinárodní asociace ochranných známek.

Boty nebo hodinky tolik neublíží, napodobenina pracího prášku nebo kosmetiky ale může. O lécích ani nemluvě. Těch přitom bylo vloni na evropských hranicích zabaveno nejvíc. Odhalí je jen laboratorní testy.

Padělané zboží škodí i evropské ekonomice. Rok co rok připraví o práci statisíce lidí v EU. Státy připraví o stamiliony na daních. Za peníze z obchodu s černým zbožím se pak do Evropy pašují třeba drogy nebo lidi.