Senátor Kennedy je po záchvatu mimo bezprostřední nebezpečí

Washington - Americký demokratický senátor Edward Kennedy neutrpěl mrtvici, jak se původně zdálo. Záchvat, kvůli kterému byl v sobotu hospitalizován, zatím nebyl blíže specifikován. Šestasedmdesátiletý bratr zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho je mimo bezprostřední ohrožení života, zůstane však na další vyšetření v nemocnici.

Kennedy, který je členem známé americké politické dynastie, byl v sobotu nejprve přivezen na kliniku do Cape Code ve státě Massachusetts a později byl přepraven do všeobecné nemocnice v Bostonu.

Senátor podle ošetřujícího lékaře neutrpěl mrtvici, jak se zprvu jeho okolí obávalo. „Během příštích dnů senátor Kennedy podstoupí vyšetření, abychom zjistili příčinu záchvatu, a stanovili další léčbu,“ uvedl lékař Larry Ronan. Ujistil, že pacientův život „není bezprostředně ohrožen“.

Kennedy se ještě v sobotu zotavil natolik, že byl s to v televizi sledovat baseballový zápas.

Za senátorem do nemocnice přijela manželka Vicki, jeho tři děti a neteř. Demokratický senátor Harry Reid na stranickém shromáždění v Renu uvedl, že mu Kennedyho choť řekla, že manžel není v ohrožení života, ale jeho stav je vážný.

Kennedy loni v říjnu podstoupil preventivní operační zákrok, při kterém mu byla zprůchodněna částečně zablokovaná krční tepna.

Zdravotními problémy trpí Kennedy od leteckého neštěstí v roce 1964. Senátora tehdy vyprostili záchranáři z vraku letadla s vážným zraněním zad, roztrženými plícemi, zlámanými žebry a s vnitřním krvácením.

Kennedy, který je dlouholetým senátorem za Massachusetts, patří v celonárodním měřítku k výrazným stoupencům liberalismu. V nynější předvolební kampani na úřad amerického prezidenta podporuje dalšího představitele Demokratické strany Baracka Obamu.

Edward Kennedy je mladším bratrem někdejšího prezidenta USA Johna F. Kennedyho zavražděného v roce 1963. Sám se také o prezidentský úřad v roce 1980 ucházel, jeho strana ale nakonec dala přednost Jamesi Carterovi. Do Senátu byl Edward Kennedy zvolen poprvé již v roce 1962.

Edward je nejmladší ze čtyř synů a pěti dcer milionářského podnikatele Josepha Kennedyho. Hlavním představitelem politické dynastie Kennedyů se stal po roce 1968, kdy byl během prezidentské kampaně zavražděn jeho starší bratr Robert, který se za demokraty o úřad ucházel.