Podle Gruzie instaluje Rusko v Abcházii těžkou vojenskou techniku

Tbilisi - Gruzie obviňuje ruské vojáky, že instalují těžkou vojenskou techniku v separatistické Abcházii, Moskva to ale odmítá. Spory přicházejí v době, kdy se Gruzie chystá na středeční předčasné parlamentní volby.

Obě strany se obviňují navzájem a vždy následuje popření osočené strany. Ruské tajné služby oznámily, že na jihu země odhalily gruzínského agenta, který měl spolupracovat s čečenskými rebely na severním Kavkazu. Prozápadní gruzínská vláda zase tvrdí, že Rusko do gruzínské Abcházie posílá bojové jednotky. Podle dohod OSN se má však jednat o jednotky mírové.

Moskva chce podle Tbilisi v separatistických regionech zvýšit napětí, aby znemožnila cestu Gruzie do Severoatlantické aliance. Policie dokonce šest Rusů na chvíli zadržela. „Testy prokázaly, že všichni zadržení vojáci byli opilí,“ říká gruzínský poslanec Laša Demeni. Velitel ruských mírových sil Aleksander Bělov to odmítl komentovat.

Gruzínskou Abcházii a Jižní Osetii ovládají proruští separatisté. Ti v poslední době několikrát tvrdili, že nad svým územím sestřelili gruzínské bezpilotní výzkumné letouny. Tbilisi to popírá. „Od 20. dubna jsme nepřišli o jediné letadlo. Jde o další abcházský výmysl,“ oznámil analytik ministerstva vnitra Šauta Utiašvili.

Z dubnového incidentu Gruzie viní Moskvu. Záběr z kamery na podvozku totiž ukazuje útočící stíhačku MIG a tu Abcházci nemají. Rusko to opět popřelo.